«Хоптянізація» Тернопілля пройшла вдало на усіх фронтах

26 жовтня в Тернополі перший заступник голови Партії регіонів Володимир Рибак був присутній на конференції обласного осередку, де вирішувалося питання зміни керівництва партійної верхівки регіону. Народний депутат Орест Муц, який понад шість років поклав на вівтар боротьби за рейтинг біло-блакитних на Тернопільщині, а під час Помаранчевої революції особисто кидався на амбразуру та відстоював позиції регіоналів всіма правдами і неправдами, раптом взяв і передав керівництво обласною організацією в руки “губернатора” Валентина Хоптяна.

Нічого надзвичайного в цьому немає – партія влади надала перевагу зосередженню всіх важелів управління тому, хто безпосередньо володіє адмінресурсом в області, а не нардепу, який більше часу проводить в Києві, аніж на Тернопіллі. Проте не все так просто, бо всій цій історії передувала ціла епопея зі взаємними звинуваченнями, перетягуванням простирадла на свій бік, захопленням стратегічних позицій в ієрархії «регіоналів» на Тернопільщині.

Після призначення головою ОДА Валентин Хоптян одразу «підім’яв» під себе всіх, кого лиш можна було. Він впевнено взявся за розбудову владної вертикалі в області, замінивши призначених ще Ярославом Сухим чи вже Михайлом Цимбалюком голів РДА, котрі не йшли на співпрацю чи були в орбіті впливу Ореста Муца; зробив усе, щоб в районних радах посади голів посіли регіонали. Зокрема, з усіх сил сприяв тому, аби головою Гусятинської райради – саме Хоптян в цьому районі до призначення “губерантором” був керівником РДА – стала… його дружина. Невдовзі Тернопільське обласне телебачення (телеканал ТТБ) перетворилося на рупор партії влади та самого “губернатора”. В кращих традиціях радянського ТБ, журналісти пильнують кожну поїздку очільника області, ходячи за ним навшпиньки та славлячи різними словами, аби кожен міг зрозуміти: все, що є в жителів Тернопільщини, – лише завдяки Валентинові Хоптяну та його команді. Дійшло навіть до того, що в ефір виходили репортажі з «гулянок» голови ОДА, які позиціонувалися як… робочі поїздки. Щось схоже відбулося і з газетами районних рад та райдержадміністрацій, які не втомлюються повідомляти про небачені раніше успіхи та «добрі справи» “губернатора” й голів РДА.

Після цього Валентин Хоптян вирішив «посунути» з крісел незручних голів районних рад. Саме в таку ситуацію потрапив голова Теребовлянської райради, котрому приписують корупцію. Водночас пан “губернатор” взявся за побудову партійної вертикалі області не лише під себе, а й під усю сім’ю, як до того робив, між іншим, й Орест Муц, родичі котрого є депутатами Тернопільської обласної, міської та інших місцевих рад області. Поступово усуваючи від керівництва обласною організацією ПР опального нардепа Муца, керівник ОДА поставив свою людину на чолі фракції Партії регіонів в Тернопільській міськраді. Крім того, час до часу пан Хоптян усіляко робив реверанси в бік Дмитра Фірташа, уродженця Заліщицького району Тернопільщини, мовляв, було б непогано, якби олігарх пішов у нардепи від Партії регіонів зі свого рідного округу. Після того, як у липні цього року пан Фірташ пообіцяв Заліщицькій районній лікарні 9 автомобілів швидкої допомоги, скидалося на те, що все це дійсно може статися. Тим паче, що в рідному селі газового магната Синькові кожної неділі у церкві священник з парафіянами читають молитву за здоров’я Дмитра Фірташа. Проте 30 жовтня в Сімферополі олігарх спростував ці чутки. Зрозуміло, що “губернатор” Хоптян хотів залучитися додатковою підтримкою в боротьбі за місце керівника обласного осередку «регіоналів» та фінансовою підтримкою на виборах 2012 року. Адже загальновідомо, що той, хто керує регіональною організацією, замовляє музику та має чималий вплив на розподіл кандидатів на мажоритарних округах, якщо Україна повернеться до змішаної електоральної системи.

Відчуваючи, що втрачає крісло голови ТОО ПР, Орест Муц вирішив відповісти, й розвішав уздовж доріг області білборди зі своїм зображенням та написом «Земляки, за довіру відпрацюю». Проте невдовзі нардеп поширив у мас-медіа звернення, в якому повідомляв, що частина рекламних площ із його зображенням заклеєна, зокрема рекламою… “губернатора”, та просив відшкодувати йому та партосередкові 200 тисяч гривень збитків. Однак конфлікт, перейшовши у відкриту фазу, практично одразу завершився:  26 жовтня під час звітно-виборчої конференції Орест Муц передав керівництво ТОО ПР голові ОДА й сказав, що може не переживати, адже регіонали області в надійних руках.

От і все, здавалося б, Валентин Хоптян домігся свого – можна ділити мажоритарні округи між своїми та збирати політичні й інші дивіденди. «Хоптянізація» Тернопілля пройшла вдало на усіх фронтах. Однак як грім серед ясного неба прозвучала заява все того ж першого заступника голови Партії регіонів Володимира Рибака: «Голови обласних організацій нашої партії у більшості областей очолюють облдержадміністрації. Ми прийняли рішення, що вони не балотуються, їхнє завдання – забезпечити проведення виборів, щоб не було порушень, і щоб спостерігачі могли нормально працювати».

А 1 листопада з’явилася ще одна неприємна новина: за інформацією агентства ЛігаБізнесІнформ, 2 листопада на розширеному засіданні Кабміну за участі Президента, не виключено, буде звільнено із займаних посад 4 “губернаторів”: серед «претендентів» голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк, Тернопільської – Валентин Хоптян, Одеської – Едуард Матвійчук та Запорізької – Борис Петров. Якщо для відставки Цимбалюка можна придумати багато причин – скажімо, пасивність у партійній роботі; конфлікт зі «Свободою»; 23-е місце в рейтингу “губернаторів” («за» звільнення керівників Одещини та Запорожжя також можна знайти чимало аргументів), то з Хоптяном якось не все так просто, адже він піднявся в тому ж рейтингу на цілих 7 позицій та буквально кілька днів тому був обраний головою обласної парторганізації. Надто вже чорною мусить бути та кішка, котра, ймовірно, пробігла поміж Хоптяном та донецькою «сім’єю», аби так швидко потрапити з теплих обіймів у немилість.

Проте, якщо інформація ЛігиБізнесІнформу підтвердиться, то, не виключено, що Хоптян після звільнення розпочне підготовку до… парламентських виборів як кандидат-мажоритарник. Злі язики на Тернопільщині твердять, що в такому випадку Валентина Хоптяна на посаді голови ОДА змінить… його дружина, повторивши чоловіків кульбіт – мова про переїзд з Гусятинщини до обласного центру.

Однак останнє, мабуть, зі сфери політичного фентезі. А от чи можливою в українській політиці є рокіровка крісел «губернатор – народний депутат», ми невдовзі побачимо.

Назарій Заноз, магістерська програма з журналістики УКУ, Захід

-1 thoughts on “«Хоптянізація» Тернопілля пройшла вдало на усіх фронтах

  • 10:39 | 3.11.2011 о 10:39
    Permalink

    Zhurnalist pomylyvsja. Hoptjan pryjshov z Pidvolochyska

  • 17:51 | 3.11.2011 о 17:51
    Permalink

    таке враження, що більше немаа про що писати і починають придумувати всякі історії. Спершу требе було вияснити деталі, і знати що хоптян з підволочиська,

  • 12:52 | 28.12.2011 о 12:52
    Permalink

    Оте “губернаторство” в українській(?) журналістиці вже ДОПЕКЛО! Нема в Україні ГУБЕРНІЙ москалопідлизники! Якщо вже так кортить написати “губернатор”, то беріть у лапки!

Коментарі вимкнені.