На Сході та Заході України повстає партія поляків

„Поляки Східній та Західній України нарешті поєднались» – під таким знаменним заголовком на інтернет-сторінці Хмельницького Обласного Осередку Союзу Поляків України розмістив повідомлення В. Войдевич

Повідомлення присвячене створенню в Україні нової партії – Партії Поляків України. З’їзд засновників зібрав під дахом київського Дому Вчених делегатів з 28 організацій, об’єднуючих Поляків, замешканих в Україні.

Мало прибути 140 делегатів., а прибуло близько 200. З тієї лічби зареєструвалось тільки 120 , оскільки реєстрація «коштувала” 75 гривень з особи. Лічба делегатів з осередків розклалась така: Житомир – 24 особи, Київ – 27, Винниця – 15, Харків, Хмельницький та Дніпропетровськ – по 6, Одеса – 4, Львів, Івано-Франківськ , Тернопіль, Чернівці – по 2-4 особи.

Зібрання провадив голова Союзу Поляків України Станіслав Костецький, в президіуму були голови Еміль Легович зі Львова, Вікторія Ласковська-Щур з Житомиру, голови з Дніпропетровська, Харкова та Хмельницького.

Голови перелічених осередків у своїх виступах зблизили свою діяльність та висловились за створення партії. Голова осередку з Севастополя оповила про знов відкрите консульство та про польську громаду, що лічить на 4,5 тис. осіб. Еміль Легович зі Львова зазначив, що створення польської партії вже віддавна є незвичайно актуальним питанням. Станіслав Денис з Харкова підкреслив, що назву партії потрібно визначити досить промовисто, а Вікторія Ласковська-Щур з Житомиру запропонувала варіант «Польська Демократична Партія”.

Після інтенсивних обрядів прийнято статут та програму нової партії. Назву партії вирішено прийняти у запропонованій версії – Партія Поляків України. Генеральним секретарем ППУ був обраний Станіслав Костецький, також обрано керівництво нової партії. За головну мету діяльності ППУ Станіслав Костецький окреслив політичну оборону інтересів громадян України польського походження, їх бізнесової діяльності та сприяння європейської інтеграції України.

Нова партія окреслюється як християнсько-демократична. Делегатів з’їзду та новобране керівниці то благословив ксьондз Лешек з київської діецезії. Затим відбувся концерт народних колективів, в якому взяла участь Заслужена Артистка України Вікторія Радік.

Наразі партія готується до реєстрації в Міністерстві Юстиції України.

Для реєстрації потрібно щонайменше 10 000 підписів її прихильників. За неофіціальними даними в Україні може мешкати до 3 млн. осіб польського походження, – пише Острів.

 

 

-1 thoughts on “На Сході та Заході України повстає партія поляків

Коментарі вимкнені.