У найближче десятиліття Україні знадобляться автослюсарі, кліматологи й рибоводи

Епоха повальної моди на менеджерів та юристів без чіткої спеціалізації, схоже, добігає кінця. У найближче десятиліття країні знадобляться автослюсарі, кліматологи й рибоводи.

Ще 5-10 років тому батьки дружно здавали своїх чад вчитися на менеджерів, бухгалтерів і юристів – мовляв, перспективна професія, в житті буде простіше влаштуватися. Проте вчені стверджують: у найближчій і середньостроковій перспективі Україні знадобляться фахівці робітничих професій, а також фахівці вузького профілю. До такого висновку прийшли в НДІ соціально-трудових відносин Міністерства соціальної політики.

В інституті зазначають, що світова економічна криза чітко показала, що рівень безробіття чітко пов’язаний з рівнем кваліфікації працівника. Україна від світових тенденцій не відстає. Рік тому представники професій з низьким кваліфікаційним рівнем (крім двірників, сторожів і комірників) становили майже третину безробітних в країні. Втім, занадто багато на українському ринку праці виявилося і бухгалтерів, експедиторів, секретарів та адміністраторів. Між тим, найбільшим попитом серед роботодавців у 2009 році користувалися підсобні працівники.

Директор інституту Сергій Мельник розповів, що сьогодні в регіонах України розбалансовані концентрація промислового виробництва і робочої сили, а це деформує і пропозицію, і попит на працівників. Приміром, сьогодні кількість українців, зайнятих в економіці, на сході країни складає більше третини всіх зайнятих громадян України. І якщо в західних регіонах країни зберігаються осередки стійкого безробіття, то в інших регіонах робочої сили просто не вистачає.

Крім того, існує і проблема диспропорції попиту і пропозиції на ринку праці. Одна з її причин – розбіжність структури професійної освіти до вимог ринку. Простіше кажучи, Україні сьогодні не потрібні тисячі юристів і менеджерів, яких випускають вітчизняні виші. Насправді найбільш затребувані в країні професії – ті, з яких відсутня спеціальна базова освіта. Але в Інституті зазначають: сьогодні в Україні практично немає реального зв’язку між освітнім середовищем і ринком праці, виші й технікуми не реагують на кадрові інтереси роботодавців. А співробітники кадрових агентств постійно говорять про надлишок менеджерів середньої ланки в Україні.

Між тим, у всьому світі затребуваність і престижність професії безпосередньо залежать від розміру винагороди, яку отримує працівник. Так, за даними американського журналу Money Magazine, серед найприбутковіших професій найближчого десятиліття в США лідирують медики – хірурги, анестезіологи, акушери-гінекологи. Спираючись на ці світові тенденції, директор інституту Сергій Мельник спрогнозував, що в найближчі 10-15 років перелік найбільш затребуваних професій в Україні зміниться: у ньому будуть домінувати професіонали в сфері охорони здоров’я, освіти, науки та інноваційної діяльності.

Фахівці інституту навіть підготували ТОП-100 найбільш перспективних з позицій попиту, оплати праці та престижності професій на найближчі п’ять років. Для цього довелося вивчити пропозицію і попит робочої сили у професійному, галузевому та регіональному розрізах, зарубіжний досвід складання рейтингів, вітчизняні професійні стандарти, думки як роботодавців, так і випускників та їх батьків. У НДІ зазначили, що при складанні рейтингу були враховані й озвучені владою пріоритетні галузі та напрями розвитку економіки країни, і нинішній рівень якості освітніх послуг, і фактичний рівень працевлаштування випускників навчальних закладів.

Отже, як і раніше, залишаться в ціні носії робітничих спеціальностей – фрезерувальники, токарі, монтажники, механіки, авторемонтники, зварювальники.

З розвитком виробництва країні знадобляться люди з науковою і технічною освітою: біофізики та біохіміки, геодезисти і геологи, інженери-конструктори.

Харчова промисловість і сфера послуг обіцяє підкинути роботи кухарям, пекарям, пивоварам, дегустаторам, а розвиток туризму створить робочі місця для гідів-перекладачів та екскурсоводів.

У найближчі п’ять років не залишаться без роботи і люди творчих професій – архітектори, дизайнери, флористи, гравери, ювеліри та реставратори.

Є в списку і досить несподівані позиції: пілот, льотчик-винищувач, альпініст, моревод.

Вчені стверджують, що, як і раніше, буде розвиватися сфера ІТ-технологій, не залишаться на мілині логісти та аналітики.

І навіть менеджерам знайдеться робота, якщо вони заздалегідь визначаться зі спеціалізацією: фахівців такого профілю будуть брати не «загалом», а за напрямками.

«Комментарии»

Коментарі вимкнені.