У Тернополі банкіри створили злочинну групу

Тернопільські податкові міліціонери з початку року виявили 14 економічних злочинівМісця на лаві підсудних у Тернопільському міськрайсуді зайняла злочинна група, яка займалася фінансовими махінаціями, пов’язаними з банківськими кредитами. Кожному із засуджених призначено покарання залежно від вини. Визнаному ініціатором кримінальної фінансової справи, керівника приватного авіаційно-транспортного підприємства засуджено на вісім років позбавлення волі з конфіскацією майна, двом банкірам — по сім літ ізоляції. Також підлягає конфіскації їхнє майно. Ще одну працівницю підприємства покарали дворічним іспитовим строком із забороною два роки обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.

Почалося все в грудні 2008-го року, коли підприємство отримало кредит на значну суму. Через півроку замість погашення боргів, на рахунок бізнесмена зачислили взяті у банку гроші – 113,8 тисячі доларів США та 1,49 мільйона гривень.

У ланцюжку фінансово-банківських операцій розібратися непросто. Спеціалісти ж чітко усвідомлюють, що мало би бути фактичне надходження відповідних сум у касу, але цього не відбувалося. Було ж списання коштів з рахунку підприємця на погашення заборгованості за договорами кредиту, тільки на папері оформлене переведення готівки у центральну касу відділення. Гроші насправді туди не надійшли. Зловживання викрили оперативники тернопільського УБОЗу. Були порушені кримінальні справи за статтями Кримінального кодексу України ч.5 ст. 191 (розкрадання коштів банківської установи в особливо великих розмірах), ч.2 ст. 364 (зловживання службовим становищем), ч.2 ст. 366 (службове підроблення).

Бізнесмен твердив на суді, що мав лише комерційний інтерес. Разом із директором банківської установи та його заступником вирішили, що заставою для його бізнесової діяльності стануть депозитні кошти клієнтів банку. Керівник у суді нарікав, що криза не дозволила йому своєчасно погасити банківський кредит. Колишній заступник банківського керівника каявся в халатності щодо виконання службових обов’язків, а його шеф, ставши підсудним, визнавав вину в зловживанні службовим становищем.

Слідчі ж дійшли висновку, що директор приватного підприємства надумав незаконно заволодіти банківськими коштами шляхом укладання фіктивних кредитних договорів. Підприємець створив злочинну групу, до якої залучив директора банківської установи та його заступника. Фінансисти без висновків ризик-менеджменту, служби безпеки та юристів, без розгляду питання про видачу кредиту на засіданні кредитної комісії посприяли, щоб заставним майном позичальника служили чужі депозитні кошти. Гроші були виділені. Певні суми бізнесмен перечислив на рахунки інших приватних підприємців як авансові платежі за договорами поставки будматеріалів, а потім отримав від них ці гроші готівкою. Злочинна зграя завдала банку збитків на суму понад два мільйони гривень. За скоєне у суді зараз відповіли сповна, – повідомляє сектор зв’язків із громадськістю УМВС України в Тернопільській області.

 

Коментарі вимкнені.