У Тернополі вишла книга про вояків Української Галицької армії

У тернопільському видавництві ТзОВ «Терно-граф» побачило світ інформаційне видання Державного архіву Тернопільської області “У борні за Українську державу”.

Матеріали видання Державного архіву Тернопільської області про вояків Української Галицької армії уклала заступник директора архіву Оксана Савчин.

У книзі подані архівні документи про старшин і стрільців УГА – уродженців Тернопільщини, які брали участь у визвольній боротьбі в період ЗУНР.

Дане видання становлять зібрані в другій половині 1920-х – 1930-х роках за розпорядженням міністерства внутрішніх прав Польщі відомості про жителів Тернопільського воєводства, які брали участь в українських збройних формуваннях. У цих відомостях подані біографічні дані: прізвище, ім’я та по батькові, рік і місце народження, військове звання, освіта.

Кандидат історичних наук Петро Гуцал у вступній статті зазначив: «На жаль, в ДАТО зазначені матеріали збереглися фрагментарно. Чимало з них були вилучені в 1939 – 1941 рр. з архівних сховищ органами НКВС СРСР і використовувались як документальна база для розгортання репресій проти місцевих жителів».

Видання доповнюють матеріали із «Літописів Червоної Калини», а також матеріали про репресованих в СРСР колишніх вояків УГА та другого випуску «Жалібної книги».

Книга (124 стор) буде цікавою для істориків, краєзнавців, педагогів, студентів, усіх, хто цікавиться минулим нашого краю.

Коментарі вимкнені.