Водіїв зі стажем перевчають на безплатних курсах

Безкоштовні курси для водіїв, які отримали права 20 чи більше років тому, влаштувала автошкола Товариства сприяння обороні України.

— До нас звертаються багато водіїв зі стажем. Запитують про знаки, просять прокоментувати ситуації, в які потрапляють на дорогах. Зараз побільшало автомобілів. Багато водіїв недосвідчені, а старші не знають про останні зміни у правилах. І потрапляють в аварії, — розповідає викладач автошколи Ігор Квецко, 38 років.

Пробне заняття провели на вул. Чмоли у Львові. На запрошення в інтернеті відгукнулися восьмеро чоловіків і троє жінок. Усі мають 10–20 років стажу.

— Найчастіше пригоди трапляються в такій ситуації, — Ігор Квецко крейдою малює на дошці перехрестя з машинами. — Наші “герої” люблять обганяти на перехрестях. Хоча там маневр заборонений.

— Як не дозволено? Я 1983 року здавав на права. Тоді на перехресті дозволяли обгін, — зривається чоловік років 60.

— Правила перечитайте. Ще 2002 року заборонили то робити, — усміхається його сусід.

До дошки виходить жінка, малює схему аварії, в яку нещодавно потрапила:

— Оцей зненацька вискочив з-за автобуса і почав різко повертати перед мною. Я почала гальмувати. Але трохи зачепила його зад. Даїшники мене зробили винною. Написали, що не дала завершити маневр тій машині.

— Ви нічого не порушили, — каже Ігор Квецко.

Розповідає про зміни у правилах за останні роки. Дає поради, як уникати ДТП на переповнених дорогах. Розповідає, що водії часто плутають знаки.

— Приміром, знак “рух направо” вказує напрямок, у якому потрібно рухатися. Водії сприймають його як вказівку обов’язково повернути.

Розповідає про перевезення малих дітей. Їх необов’язково садити на заднє сидіння. Можна й на переднє. Однак треба прилаштувати до переднього сидіння дитяче автокрісло. Малечу садять у нього, фіксуючи пасом безпеки. Тоді дитина весь час буде на виду.

Заняття триває понад 2 год. Планують проводити їх регулярно. Це зменшить кількість аварій, сподіваються у Товаристві.
Павло ПАЛАМАРЧУК, “Газета по-українськи”

Коментарі вимкнені.