Молодь Тернополя може вчити Біблію он-лайн

Із розвитком новітніх технологій виникають щораз то більші можливості до голошення Божого Слова. Одним із таких оригінальних способів вивчення Біблії через Інтернет ділиться о. Антоній Ніколаєв, ЧНІ, котрий організував таку он-лайн школу:
– Багато християн, забувши слова нашого Спасителя, процитовані з восьмого розділу книги Второзаконня: «Написано: Чоловік житиме не самим хлібом, а кожним словом, що виходить з уст Божих» (Мт. 4:4), мають контакт зі Святим Письмом тільки тоді, коли слухають недільні або святкові читання з послань когось із апостолів чи з Євангелія.
Слова Святих Отців про значення Святого Писання в житті християнина, оперті на власному досвіді духовного життя, були надзвичайно переконливими. Тому нам корисно прислухатись до них, прийняти їхнє навчання про важливість Біблії. Ми стараємось розглянути, яке значення надавали Отці Святому Писанню, чим воно було для них, як його визначали: чому вважали особливим даром Божим, як використовували в духовному проводі, в якому аспекті говорили про його лікувальні властивості.

– Отче Антонію, як у Вас виникла ідея створити таку школу?
– Ідея виникла давно, коли я ще вчився в семінарії і зацікавився вивченням Біблії.
– Чи така школа є першою (єдиною) такою інновацією?
– Думаю, такі школи існують у світі, але конкретно я не знаю.
– Розкажіть про своїх учнів. Хто вивчає Святе Письмо разом з Вами?
– Писання вивчає здебільшого молодь, але не тільки. Приєднались також парохіяни з церкви у місті Вінниці, де я служу.
– Чи є вже багато охочих до такої науки?
– Зараз у навчанні беруть участь вже близько 25 осіб. Інформація постійно поширюється і люди долучаються. Я сам розсилаю завдання, треба лише зголоситись.
– Як часто Ви робите таку розсилку?
– Старають робити кожен день, бо якщо на декілька днів відразу, люди починають відкладати. Тим, хто пересилає відповідь, я відразу відсилаю правильну і, якщо є запитання, стараюсь пояснити.
– Які у вас плани на майбутнє?
– Планую продовжувати, наскільки мені дозволить час, бо і самому дуже цікаво і корисно заглиблюватись у кожний уривок. Це було моєю мрією ще із семінарії, бо тоді зовсім не було вільного часу на це улюблене заняття.
– Скількох людей Ви готові навчати і чи плануєте брати собі когось на допомогу?
– Готовий навчати всіх, хто забажає. Хотілось би, щоби всі християни захопились Писанням. Хотів би взяти когось на допомогу. Збираю команду. Народе, зголошуйтесь!

Своїми враженнями від цієї он-лайн школи також діляться її учасники:

Мирослава: Такий спосіб вивчення Святого Письма для мене корисний і цікавий. По-перше, потрібно щоденно читати певні уривки та надсилати відповіді. Це виховує систематичність, хоча й не завжди вдається. Проте лист на пошті нагадує, що потрібно зробити важливу справу – зазирнути до Вічної Книги. По-друге, запитання та відповіді тестів змушують глибше задуматись над змістом прочитаного, подивитись з різних кутів зору на події, сказані слова.

Оля: Коли я прочитала новину про такий спосіб вивчення Біблії, скажу чесно, віднеслась до цього трохи скептично (ще з часів навчання в університеті не люблю тестів), але все ж вирішила спробувати. Коли отримала перші завдання, зрозуміла, що це зовсім не такі тести, як я собі уявляла. Тут не може бути механічності у відповідях, кожне питання спрямоване на розуміння. Також отець часто подає паралельні місця із Старого Завіту, або невеличкий коментар до пропонованого уривку, що допомагає спрямувати думки до розважання. Спочатку я пробувала відповідати на тести відразу з комп’ютера, але тепер роздруковую запитання і думаю над ними перед сном. У Святому Письмі є багато речей, на які ми можемо не звернути увагу, тому добре, що є до кого звернутися із запитаннями.

Тарас: отець Антон вибрав дуже цікаву стратегію для праці з молоддю. В сучасному житті дуже важко відволіктися від буденних справ і присвятитися розмові з Богом та читанню Святого Письма, але отець використовує сучасні технології для того, щоб ми, молодь, могли поєднувати буденне із святим. Особливо бачу це по собі, кожного дня заходжу на свою пошту після роботи і так, в особистих справах, і бачу повідомлення від отця. Відповіді на запитання, які він ставить, займають лише декілька хвилин. Якщо ж не знаю відповіді, дивлюся в електронну Біблію, оскільки не завжди маю біля себе Святе Письмо. Мені дуже подобається оця модерна катехизація 🙂

Якщо ж ви бажаєте долучитися до такого оригінального способу духовного зростання через вивчення Біблії чи допомогти отцю в тій справі, запрошуємо зголошуватись на е-мейл до отця: belaruskimanach@gmail.com . Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .
Довідка:

Отець Антоній, ЧНІ, народився і навчався в місті Бресті (Білорусія). Вступив до монастиря Отців Редемптористів в Україні у 2001 році. Дияконські свячення отримав у місті Львові у травні 2009 року, а 25 листопада 2009 року в храмі Свщмуч. Йосафата ( м. Львів) отримав єрейські свячення з рук владики Степана (Менька). З травня 2010 року отець служить на парафії Покрови Пресвятої Богородиці (м. Вінниця). Там отець провадить активну роботу з молоддю, зокрема займається євангелізацією вуличної молоді через християнські хіп-хоп фестивалі. З 2011 року є в складі молодіжної комісії Київської архиєпархії і Секретаріату молоді Львівської провінції Отців Редемптористів.
Фото: з особистого архіву о. Антонія (c)

Розмовляла Оля Молочій

Коментарі вимкнені.