Люди до церкви йшли і ногами по могилах топталися

У селі Оліїв Зборівського району Тернопільщини до Дня Перемоги провели заупокійну службу Божу у греко-католицькій церкві святого отця Миколая. Під час неї молилися за загиблих у Другій світовій війні. Згадували і про 25 німецьких солдатів, останки яких у квітні цього року відкопали на подвір’ї храму, – пише Газета по-українськи.

На той цвинтар під газоном натрапили випадково. Там не було жодних хрестів чи пам’ятних знаків. Його вдалося знайти завдяки фотографії 1944-го. На давньому знімку зображена могила німецького солдата Ерхарда Шуллєра із міста Шнайтенбах. Родичі покійного понад півстоліття шукали місце його поховання.

— Цей лист надійшов на Тернопільщину десь 1997-го. Його передавали між сільрадами, і ніхто не впізнавав, де це. Мені до рук фотографія попала аж 2006-го. Впізнав на ній ріг нашої церкви. Стежку до неї, сходи і старі ясени побачив. Пішов, сфотографував з такого ж ракурсу, то навіть гілки у дерев збігалися, — розповідає сільський голова Володимир Гончаренко, 33 роки.

Через село у роки війни проходила лінія фронту. 1944-го діяли три німецькі госпіталі. Один з них — у греко-католицькій церкві святого Миколая. Її збудували 1880-го.

Із 4 по 6 квітня цього року представники Німецької народної спілки по догляду за військовими похованнями розкопували територію біля храму. Перша могила була за метр від церковної стіни. Виділили на благоустрій тисячу гривень компенсації.

— Більшість похованих тут — це молоді хлопці віком 16–18 років. Є кілька 25-річних та 40-річних. Імена не розголошують. Німці дуже остерігаються, щоб не було махінацій на пам’яті про загиблих. Тому про усіх знайдених повідомлять родичам особисто, — пояснює сільський голова.

Знайдені останки поховали на спеціальному німецькому цвинтарі у селі Потелич Жовківського району Львівщини.

В Олієві жодної таблички на церкві чи біля неї як нагадування про знайдених німців не буде. У селі не хочуть конфліктів.

Сьогодні там живуть 710 людей. Село — за 50 км від обласного центру.

— Добре, що німців знайшли і забрали. Люди ж про то не знали. До церкви ішли і, виходить, ногами по могилах топталися, — каже місцевий підприємець Володимир Карп, 42 роки.

Коментарі вимкнені.