Марія Матіос розповіла, що пов’язує її з Тернопільщиною

Марія МатіосНа відкриття фестивалю «Тернопільські театральні вечори. Дебют» приїхала Марія Матіос – першою на сцені показували виставу «Нація» за однойменною збіркою її новел. Виставу представляв івано-франківський драмтеатр.

Письменниця сиділа у залі як звичайний глядач. Тільки після спектаклю вона вийшла на сцену. І одразу  зізналася в любові до Тернопільщини. Розповіла, що у селі Конопківка вона написала першу частину книги, що принесла їй популярність  — «Солодкої Дарусі».

— Тут пологовий будинок першої частини Солодкої Дарусі. Як я геть зістарюся, то скажу, хай десь там буде написано, що ось тут «Даруся» народилася. Якось у мене був творчий вечір у Мюнхені. Я прийшла у гості до родини зятя Степана Бандери. Говорили про «Дарусю». Кажу, це Конопківка. А він родом з Конопківки! – сказала Марія Матіос.

Вона додала, що часто їздить на гастролі з івано-франківським театром, який зробив вистави за її «Нацією» та «Солодкою Дарусею».  Завдяки цьому за кордоном навіть зустріла своїх однокурсниць.

–Дуже багато людей з Тернопільщини підходили до мене в Америці і Канаді. І навіть на виставі були однокурсниці, одна з Заліщиків, друга – з Чорткова. Є переплетення якісь. І так можна знайти людей. І ось ця, що зараз у Філадельфії, Люба Маковецька, каже, ми з тобою 5 років провчилися в університеті, але нічого не знаємо одна про одну. Тепер читаю твої книжки і хочу написати тобі історію про своїх діда і бабу, скільки хто сидів. Ми про то навіть близько не знали, бо то були такі дурні часи.

Оксана Вальчук


Коментарі вимкнені.