На “Святі зими” їли борщ і спалювали “зиму”(фото)

На «Святі зими», що відбулось у Тернополі вчора, пригощали варениками, частували борщем та традиційною солдатською кашею. Святкування проходили в парку Національного відродження та розпочались по обіді. На сцені співочого поля для гостей виступили ансамблі, творчі колективи, виконавці. Багато артистів приїхало з районів Тернопільщини. Були й місцеві артисти, зокрема, театралізоване дійство організували колектив ТНЕУ, студенти Галицького інституту ім. Чорновола, члени «Молодої просвіти» та інші.

Господині, які привезли частування, також приїхали з містечок та сіл. Страви на Святі зими продавали та роздавали безкоштовно. Наприклад солдатську кашу просто роздавали, а борщівський борщ, вареники, та інші страви з районів можна було придбати за символічну плату.

–                      Найбільше мені сподобалось видовище, як спалювали зиму і як чоловік залазив на стовп, – розповідає тернополянин Іван, – в селі моєї бабусі досі збереглись такі традиції, у цьому є певний символізм.

Втім, як каже пан Іван, він не розуміє, чому дійство називається «Свято зими», каже, що його доречніше було б назвати «Закликанням весни», адже на святі спалюють сніп, що символізує зиму і відзначають перемогу весни.

Текст Кароліна Говірка

Фото Ростислава Ковальчука


Коментарі вимкнені.