На Тернопільщині незаконного видобували корисні копалини

Відповідь на це запитання повинна дати міжрайонна природоохоронна прокуратура, куди працівники Управління боротьби з організованою злочинністю направили матеріали, що стосуються незаконної розробки надр у Теребовлянському районі Тернопільської області.

На виконання доручення керівництва Тернопільської обласної державної адміністрації оперативники УБОЗу спільно із працівниками екологічної інспекції та інспекції з контролю за використанням та охороною земель провели комплекс заходів щодо перевірки законності розробки надр на території регіону.

Під час перевірки міліціонери задокументували факт незаконного видобутку корисних копалин з одного з піщаних кар’єрів Теребовлянського району. Посадові особи одного з приватних підприємств активно вибирали пісок, не маючи на це відповідних документів, а саме – гірничого відводу на розроблювану ділянку. Крім того, кар’єр не був належно зданий в експлуатацію. Таким чином, посадовці  не тільки завдали збитків державі, але й не несли відповідальності за свою діяльність.

Убачаючи в діях керівників підприємства порушення щонайменше трьох статей Кодексу України про надра (відсутність гірничого відводу, незаконне користування надрами, порушення основних вимог при розробці родовищ корисних копалин) та двох статей  Гірничого закону України (незаконне введення в експлуатацію гірничих підприємств, відсутність документів,  що дають право на проведення гірничих робіт) співробітники УБОЗу задокументували цей факт і направили зібрані матеріали до прокуратури.

Про те, що всі земельні питання регулює відповідне законодавство, либонь забув, а, ймовірніше, не хотів знати один із жителів Теребовлі. Чоловік вирішив господарювати на землі, що йому не належить, а є власністю лісового господарства. Захопивши понад сорок соток на території однієї із сільських рад, підприємливий теребовлянець вибрав звідти верхній шар ґрунту, аби докопатися до родовища червоно-сірого бутового каменю. Працівники УБОЗ встановили, що чоловік порушив вимоги статтей про право власності та охорону ґрунтів Земельного кодексу України.

Незаконні розробки піщаних кар’єрів УБОЗівці виявили ще в кількох селах Теребовлянського району. Наразі міліціонери встановлюють осіб, причетних до самовільного відкриття нелегальних кар’єрів,   – повідомляє прес-служба УМВС України в Тернопільській області

Коментарі вимкнені.