Підприємцям у Тернополі допомагатимуь податківець і банкір

У Тернополі відкрили інформаційно-консультативний центр підтримки підприємництва, що на вул. Пушкіна,4.

Перший такий центр відкрили у Львові, честь бути другим містом, який уже має подібний заклад, належить Тернополю. Тут підприємцям не лише нададуть безкоштовно приміщення для ведення їхньої діяльності, а відповідні консультації фахівців, необхідні для ефективного розвитку бізнесу. Проводитимуть тут і навчання та семінари для бізнесменів-початківців. Загальна площа приміщення – 75 метрів квадратних. Загалом тут зможуть працювати десять підприємців.

З нагоди Дня підприємця під час відкриття центру міський голова вручив подяки та іменні годинники міської ради кращим підприємцям міста.

Основною метою центру, за словами міського голови, є допомога малому та середньому бізнесу у Тернополі, оскільки за Програмою підтримки малого підприємництва, яка діяла досі, виділені кошти витрачалися лише на погашення кредитів. Це, на думку Сергія Надала, неефективно. Більші результати, на переконання міського голови, дасть сприяння влади успішному старту підприємців, адже починати завжди важко. Розвиток цих категорій бізнесу в місті у свою чергу наповнить і місцевий бюджет, оскільки основними платниками податків у міську казну, є саме малі та середні підприємці.

Звільняти місця для інших підприємці будуть тоді, коли їхній товарооборот перевищуватиме доходи, які оподатковуються за зниженою системою. Тоді вони переходитимуть на загальну систему оподаткування і зможуть винаймати свої офіси.

За словами міського голови Сергія Надала, згодом центр обладнають усією необхідною технікою – комп’ютерами, телефонами, факсами тощо. Рахунки за використання електрики, комунпослуги оплачуватимуть самі підприємці. Наразі в управлінні економіки, промисловості та праці міської ради розробляють положення про конкурс, після проведення якого й визначать найбільш достойні для реалізації бізнес-проекти. Саме їхні автори зможуть зайняти приміщення центру. Оцінюватиме початківців компетентне журі, в яке входитимуть фахівці різних галузей, котрі мають відношення до економіки.

Щоб спростити підприємцям процес збору інформації, у центрі працюватимуть представник податкової, соціальної служби, страхових компаній та банків, які зможуть надати на місці необхідні консультації.

Щоб почати будівництво центру і створити робочі місця, з міського бюджету виділено 100 тисяч гривень. Цього буде недостатньо, щоб утримувати центр, додав міський голова, тому до розвитку центру планують долучати представників бізнесу та банки. Крім того, фонд імені Володимира Лучаковського в Тернополі зможе отримати грантові кошти на ці потреби. Якщо вдасться отримати грант, то кількість робочих місць в центрі розширять.

 

Коментарі вимкнені.