Робота, який переміг на перегонах, готували два місяці (фото)

Другий сезон відкритого чемпіонату з перегонів роботів “Roborace” 2011/201219 розпочався в Тернополі 5 листопала в ТРЦ «Подоляни». Два десятки команд із міст західної України, Києва і Білоруського Бреста привезли своїх роботів на змагання у Тернопіль.

Роботами-машинками керує штучний інтелект – програма, яку заздалегідь задали розробники.  Роботи без жодного управління мають проїхати кілька кіл по закрученій трасі. У машинки вмонтовані сенсори, які зчитують інформацію: розміщення ліній траси, відстань до бортів. Машинки мають приїхати найшвидше. Втім, у складних місцях та на поворотах машинки часто застрягали – не знали куди їхати.
Член івано-франківської команди-переможниці TopNode Микола Козленко, повідомив, що їхній робот переміг через відповідальне ставлення команди до змагань.

–          Над роботом працювали два місяці, – розповідає пан Козленко, –  У деталі вклав небагато, десь 400 -50 гривень. Значення мають не так частини, як інтелект і правильно побудовані алгоритми.

Робот відрізнявся від інших тим, що більшість машин орієнтувались на лінії траси – зчитували інформацію сенсорами і рухались по прямій. Машинка переможців була облаштована сенсорами з боків. Вони вимірювали відстань до бортиків. Якщо відстань зменшувалась – машинка повертала.

Наймолодший учасник – Микола Сороколіт. Йому  – 14 років, у такому віці він запрограмував вже другого робота.  Хлопець зробив машинку із конструктора ЛЕГО, вартість якого – 4 тисячі гривень.

 Друге місце зайняла білоруська команда з Бресту. Вони привезла найбільшого робота-машинку. Білоруси розповіли, що фінансово та ідейно їм допомагає рідний університет.

Третіми фінішувала команда Magy-kolemagy з Тернополя. Як розповів тернопільський роботехнік Олег Заставний, роботи – річ не дешева. Чоловік каже, що європейські роботи можуть вартувати навіть 10 тисяч доларів.  Людина, яка хоче зробити робота, має знати: один сенсор вартує 25 доларів. А їх для робота треба кілька. Вартість усіх деталей обійдеться у 500 доларів, але їх можна і паяти самому.

 

 

Коментарі вимкнені.