Тернопільський адвокат вимагає більше мільйона гривень гонорару

Справа дійшла до Верховного суду. Але битва за мільйон ще не вирішена…

Доволі нетипову цивільну справу доведеться по-новому розглядати тернопільському судочинству. Позивач – тернопільська адвокатка, котра намагається добитися виплати їй гонорару, – пише газета “Свобода”. Неординарність спору полягає в астрономічному, за тернопільськими мірками, розмірі адвокатської винагороди – понад мільйон сто тисяч гривень!

Суть спору полягає у наступному. Ще у 2004 році адвокатка уклала угоду з тернополянкою про надання правової допомоги. Клієнтка заплатила їй 500 гривень. Йшлося про спадщину, яку тернополянка мала отримати за заповітом, але інша особа взялася оскаржувати заповіт у судовому порядку.

Судова тяганина тривала півтора року, але врешті-решт справу було виграно, і клієнтка отримала спадок у повному обсязі. Відразу ж після переможного рішення клієнтка і адвокат уклали додатковий договір, відповідно до умов якого клієнтка зобов’зувалася сплатити адвокату 10 відсотків вартості успадкованого майна за ринковими цінами на час його реалізації за участю обох сторін без урахування комісійного збору.

Однак власниця спадку не поспішала виплатити адвокату домовлену суму. Незабаром вона померла. Претензії стосовно виплати грошей адвокат пред’явила дочці покійної, яка успадкувала майно. Але і дочка не бажала заплатити адвокатові. Тоді остання звернулася до суду. З урахуванням інфляції адвокат вимагала стягнути з відповідачки понад мільйон сто тисяч гривень. Тернопільський міськрайонний суд та апеляційний суд області задовольнили позов частково – на більш ніж 30 тисяч гривень. Адвокат звернулася із касаційною скаргою. І ось недавно Верховний суд, переглянувши справу, скасував рішення місцевих суддів – через порушення норм матеріального та процесуального права. Справу надіслано на новий судовий розгляд.

Заодно Верховний суд нагадав про такі поняття, як адвокатська етика, розумно обгрунтований за розміром гонорар… Можливо, читачам цікаво дізнатися, чим саме повинні керуватися адвокати, укладаючи угоду про надання правової допомоги. Так от, згідно з частиною 1 ст. 203 ЦК України передбачено, що зміст правочину не може суперечити цьому кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

Закон України «Про адвокатуру» визначає дотримання правил адвокатської етики як одного з основних зобов’язань адвоката, які він бере на себе, складаючи присягу адвоката України.

Правила адвокатської етики, схвалені вищою кваліфікаційною комісією адвокатури, визначають уніфіковане тлумачення норм адвокатської етики, у тому числі щодо винагороди адвоката за виконані ним дії з надання правової допомоги.

Відповідно до ч. 1 ст. 17, чч. 1-6 ст. 33 Правил адвокатської етики в угоді про надання правової допомоги мають бути чітко і недвозначно визначені всі головні умови, на яких адвокат приймає доручення клієнта. Гонорар є єдиною допустимою формою отримання адвокатом винагороди за надання правової допомоги клієнту. Отримуваний адвокатом гонорар за надання правової допомоги повинен бути законним за формою і порядком внесення та розумно обґрунтованим за розміром.

 

Коментарі вимкнені.