Тернополяни 30 годин бігали Карпатами і долали перешкоди на змаганнях «Горгани-рейс»

Цьогоріч на найпопулярніші туристичні змагання Карпат приїхало 79 команд в пішохідній категорії і 15 – у вело.

Зібірна команда Галичини брала участь в пішохідному класі. Команда мала назву “Бодяга” – і її членами стали: Юрій Цюрпіта – Тернопіль, Андрій Шемечко – Львів, і Андрій Янович – Тернопіль. Останній – був капітаном.

Завдання учасників – за 30 годин знайти найбільше заданих організаторами точок у виділеному лісовому масиві Горган. На фоні цієї точки потрібно сфотографуватися, а деколи – ще й виконати якесь техніче завдання. Вибрана організаторами ділянка – недалеко райцентру Долина – малопопулярна серед туристів. Протяжність маршруту – близько 90 кіломертів.

Організатори розповідають, що команди повинні були  пройти ряд випробувань на техніку гірського туризму, таких як підйом по скелі, спуск по мотузці, переправа через річку. Подолання природних перешкод на маршруті вимагало неабиякої мужності та сили волі. На одному з етапів учасникам потрібно було переплисти через високогірне озеро Розсохан. І деяким командам це довелося робити вночі.

Як розповіли учасники, нормальних стежок, маркованих маршрутів – обмаль, пересуватися допомагала лише карта і компас. Деякі контроль-точки вдавалося знайти просто чудом.

– Наприклад коли контрольна точка – озеро Росохан, і є на карті позначено де воно – то тут все відносно просто, – каже капітан «Бодяги» Андрій Янович. – а коли точка описана як – “дерево на стику великого і маленького струмків” – то оце дерево люди шукали по пару годин.

 

Тернопільській команді щастило – перші п’ять контрольних пунктів хлопці знайшли фактично без проблем і довгих блукань. Кажуть, що до того часу вже звикли до обстановки – дощу і мокрих дерев, з яких на учасників текли потоки води, болота і дряпучі кущі.

– Коли, аби перейти першу річку, ми пів години шукали броду, і врешті роззувалися переходячи її, щоб не замочити ноги – то наступні водойми переходили просто так – не роззуваючись. В капцях і так було постійно повно води, – пригадує Андрій Янович.

Вночі з «Бодягою» стався прикрий трафунок. Хлопці трохи роз’єдналися, домовившись зустрітися на контрольному пункті, який мав бути прямо по дорозі, зблудити там – було складно. Але одна частина команди пройшла його і попрямувала далі. Оскільки покриття в цій ділянці лісу не було, хлопі так і не здзвонились.

Один із членів команди, які пропустили КП в результаті травмував ногу, і вранці не міг продовжувати ходу. Хлопець дістався разом з товаришом до найближчого села, звідки добиралися до фінішу автобусами.

Андрій Янович дійшов до фінішу з іншою командою. В результаті – організатори зарахували тернополянам контрольних пунктів, які вони пройшли повною командою – їх було шість. На подив пана Яновича, в підсумковій таблиці тернопільська команда виявилися 34-тою, тобто, була у верхній частині списку.

На цьогорічних змаганнях «Горгани-рейс», частина команд взагалі не фінішувала. Було кілька команд, які припинили боротьбу в перший же день – взявши по кілька контрольних пунктів. Перемогу в пішохідному класі святкували «Ушльопки» з Ужгорода, їм вдалося взяти 14 основних КП плюс ще кілька бонусних.

–        Ці хлопці – реально невмирущі лосі, – жартує Андрій Янович, – впевнений, що вони не робили довгих привалів протягом всієї гонки, тобто активно рухалися протягом 30 годин поспіль. Вони пройшли, певне, вдвічі більше ніж я, і на останніх кілометрах, коли я шкутильгав до фінішу, вони ще в піднесеному настрої на ходу обігнали мене, взяли ще один технічний етап, і встигли на фініш у визначений час.

Кароліна Говірка

 

Довідка:

Переможці в класі “Трек”

І місце – Ушльопки (Джміль Дмитро, Кудрявцев Володимир). Час команди: 14:50, 14 основних КП, 3 бонусні.

II місце – suvorovets.ks.ua (Плохенко Андрій, Шешуков Олександр). Час команди: 12:45, 14 основних КП, 1 бонусне.

III місце – Житомир (Олівсон Олександр, Коновал Віктор). Час команди: 14:59, 13 основних КП, 3 бонусних.

Переможці в класі “Вело”

І місце – Ракета (Спасовський Ігор, Оришко Олександр). Час команди: 13:21, 16 КП.

II місце – Горганські привиди (Чепіль Роман, Обаранець Назарій). Час команди: 14:34, 14 КП.

III місце – Ліва педаль звитяги (Гузінський Василь, Грицай Нестор). Час команди: 14:52, 14 КП).

Коментарі вимкнені.