Екзотичні острови– для працівників психоневрологічної лікарні у Тернополі

16 червня, до Дня медпрацівника, діти, що лікуються в психоневрологічній лікарні дарували своїм лікарям квіти, сонце, серця, єгипетські  піраміди та екзотичні острови. Правда, відбувалося це все не реально, а у формі конкурсу малюнка на асфальті.

 

Пацієнти дитячого та підліткового відділень разом старанно «облагороджували» подвір’я, за що отримали символічні нагороди та море схвальних відгуків від глядачів. А бажаючих побачити таку творчість, особливо, приурочену професійному святу, було не мало. Крім батьків, пацієнтів та психологів лікарні, подивитися на «асфальтове полотно» прийшли й очільники відділень: були тут і заступник головного лікаря з експертизи Ольга Янковська, і обласний дитячий психіатр Надія Смакоуз, заступник відділу неврозів Світлана Мазур, заступник відділу неврології, психіатрії, наркології Віктор Ястребов.

У кожного – різний погляд на світ

Діти, хтось трішки сором’язливо, а хтось із захватом, розказували усім присутнім, що саме зображено і яке значення має кожна фігура на їхньому малюнку. Так як перед початком конкурсу доцент кафедри неврології, психіатрії, наркології та медичної психології ТДМУ Олена Венгер запропонувала дітям зобразити саме той світ, в якому вони живуть, то й малюнки були абсолютно різні та відповідали характеру їхніх авторів сповна.

Наприклад, 14-річний Вітя намалював будиночок своєї мрії. Старанно заповнив кольором кожен міліметр намальованих стін, ще й серветкою розтирав для краси. А на пропозицію добавити до картини реалістичності і намалювати будку з песиком, або грядку з картоплею, відповів, що намалює лише квітник.

11-річний Сашко, стоячи коліньми на бордюрі, а ліктями на асфальті, старанно виводив блакитні хвилі моря. Бідкався, що «кольору гори немає». На малюнку, котрий на відміну від інших, займав найменшу площу (приблизно 40 на 40 см), намалював Крим, де відпочивав одного разу і куди мріяв би поїхати ще.

Робота 18-річного Андрія привертала увагу своєю простотою, аскетичністю кольорів, і була схожа на три туристичні намети під екзотичними пальмами. Але автор пояснив, що це єгипетські піраміди і розказав, що ніколи не був за кордоном та мріє колись таки побачити цю країну реально. Проте Андрій поділився, що бачив печери на Борщівщині, куди їздив з класом під час навчання в школі.

Ці діти обділені любов’ю

Також не могла не розчулити медпрацівників картина, присвячена саме їм, від 14-річного Олега. За його словами, він намалював велике серце, яке символізує спільноту лікарів, психотерапевтів та всіх працівників відділень разом з пацієнтами. Всередині написав «Дорогим лікарям», адже сьогодні у них свято. Довкола цього великого серця були й маленькі, котрі символізували спонсорів та усіх тих добрих, небайдужих людей, котрі допомагають лікарні та дітям зокрема.

–          Ви тільки подивіться, як ці діти прагнуть любові! – зауважує психолог дитячого відділу Ірина Білоус. – Вони усюди малюють сердечка! Сьогодні і їм зробили свято, оскільки на них стільки людей звертають увагу, а вони так її потребують. Адже у багатьох з них дуже тяжкі долі… Я вже 23 роки працюю з такими дітьми і все ніяк до цього не можу звикнути, серце крається…

Хлопцям більше, ніж дівчатам подобається в’язати

Творчі заняття через гру є частиною реабілітації таких пацієнтів, продовжує пані Ірина. Тому проводяться регулярно. Але сьогодні вони відрізняються від стандартних уроків тим, що мають таку велику кількість глядачів. Для дітей це найважливіше. Бо вони потребують визнання і похвали.

До слова, у дитячих відділеннях хворі лікуються і завдяки караоке, тренінгам, різним видам мистецьких терапій. А ще – вчаться в’язати. І шо цікаво – хлопці «легші на підйом» за дівчат в цьому виді прикладного мистецтва і дуже люблять вив’язувати подарунки.

Варто зазначити, що подібного роду заняття проходять під керівництвом педагога-психолога підліткового відділу Галини Матущак, родина якої зробила значний вклад в розвиток  лікарні, адже багато хто з родичів працював тут раніше. А також з ініціативи арттерапевта, педагога-вихователя дитячого відділу Олени Вінниченко.  Саме вона зробила найбільший вклад в проведення цього конкурсу, що був приурочений Дню медика, старанно підбираючи музичний супровід, навчаючи дітей виражати себе та свої емоції через творчість, допомагаючи долати психологічні бар’єри.

На завершення усі конкурсанти отримали значки-смайлики та символічні подарунки: м’які іграшки, машинки, блокноти, наклейки.

Люба Вовк, “Погляд”

-1 thoughts on “Екзотичні острови– для працівників психоневрологічної лікарні у Тернополі

  • 12:34 | 18.06.2011 о 12:34
    Permalink

    Суперовий матеріал. Дуже цікаво написано! і добре, шо стільки фоток є!!

Коментарі вимкнені.