«Забави у Княжому місті» відбулись на Тернопільщині (фото)


3-го липня в місті Теребовля відбувся ІІІ регіональний етнографічний  фестиваль «Забави у Княжому місті».  Учасниками фестивалю стало близько 30 колективів з різних куточків України, зокрема з Чернівецької, Хмельницької,  Вінницької, Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської областей.

Фестиваль розпочався урочистим  відкриттям о 14 годині в центрі міста, біля пам’ятника Князя Василька.  На відкритті виступили голова міста Поперечний Сергій Іванович та  завідуючий відділом культури теребовлянської райдержадміністрації  Кузів Михайло Романович. Після цього усі учасники фестивалю на чолі з владою під супровід оркестру  та мажореток Теребовлянського Вищого училища культури вирушили на Замкову гору де і відбувалося дійство. Незвичайна хода була настільки яскравою і святковою, що бодай на мить, але відвернула увагу теребовлянців від буденних проблем та клопотів.

На мурах, під Замковою горою,  учасників і городян зустрів сам Князь Василько (Нечай Анатолій Романович-заслужений діяч мистецтв України), володар древньої Теребовлі. З його легкої руки і розпочався фестиваль. Концертну програму розпочала заслужена капела бандуристів  с. Струсів, керівник Михайло Носатий, яка є постійним гостем фестивалю, проте кожного разу глядачі зустрічають і проводжають артистів стоячи і  з оплесками.

Хотілося б також відзначити гостей із Чернівців, які потішили публіку надзвичайною, цікавою колоритною програмою.  Були і гуцульські, і буковинські танці, і співанки, і трембіти.

Звичайно всі глядачі з нетерпінням чекали виступу студентів Теребовлянського Вищого училища культури, відділу хореографії.  Цього року вони підготували композицію «Весілля», керівник Оксана Дереворіз.

Загалом  на фестиваль приїхало чимало колективів, і усі вони виступали на високому рівні.  Багато учасників – талановита молодь із Західної України. Приємно знати, що вони зберігають і цінують традиції рідного краю.

Час від часу спокій глядачів порушував гуркіт гармат, які із собою привезли козаки із Копиченець.  Вони є одним із основних атрибутів «Теребовлянських забав», і цього року також з радістю приїхали на фестиваль, аби нагадати якого ми роду. Було чимало охочих сфотографуватися разом з гордими і мужніми воїнами за волю України.

Неподалік від головної сцени розташувалась виставка-ярмарок народно-декоративних виробів.  Усі охочі змогли придбати вишиванки чи обереги, глиняні глечики та горщики, поласувати українськими стравами та випити якісного пива і медовухи.  Особисто я придбала  ляльку – мотанку, яку вже дуже-дуже  давно шукала.

Фестиваль завершився близько 20.00 години. Незважаючи на дрібненький дощик, який почав падати під-кінець, глядачі із задоволенням переглядали

5-годинну концертну програму, разом з учасниками і співали і танцювали.

Надіємось, що «Забави у княжому місті» на наступний рік будуть ще більш цікавішими і захоплюючими, і з регіонального переростуть у Всеукраїнський а то і в Міжнародний фестиваль.

Кокора Анна-Ліля студентка факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

Фото Кокора Анна-Ліля та Журовський Святослав


Коментарі вимкнені.