Чи об’єднають тернопільські виші?

У місцевих вузах – не проти реформи вищої освіти, – повідомляє 20 хвилин. – Однак такі зміни поки що – не на часі.

– Я хотів би сказати про те, про що чомусь мовчать, – розповідає ректор медуніверситету Леонід Ковальчук. – Акцентують увагу на європейському досвіді, тобто на об’єднанні вузів у класичні університети. Якщо ж у Тернополі взяти чотири вузи та об’єднати, то лише на денній формі буде 42 тисячі студентів. Це — некерована структура.

Тож ректор радить обирати американську модель. Хоча її чомусь ніхто не вивчає.

– Якщо об’єднувати, то краще у корпорацію, на чолі якої стоїть ректор, – продовжує пан Ковальчук. – Наприклад, за типом університету Південної Кароліни. Там об’єднали вісім університетів штату, однак усі вони – автономні.

Після такої реформи певні права й обов’язки треба делегувати верхівці, що стоятиме над університетами.

– Варто було б створити управління, які опікувалися б проживанням студентів, тобто віддати їм гуртожитки, та студентським харчуванням — створювати спеціальні місця для студентів, – пояснює ректор. – Об’єднати можна було б і бібліотеки. Та ж верхівка могла б контролювати рівень знань.

В економічному університеті вважають, що нині насамперед треба дбати про реалізацію випускників після закінчення вишу.

– Наше стратегічне завдання — влаштування випускників, залучення представників фірм до формування навчальних планів, аби студенти володіли тим, що справді необхідне у сфері бізнесу й економіки, – каже проректор Микола Шинкарик. – Об’єднання вишів поки що не є необхідним кроком. До того ж, не варто при цьому калькувати жодну з існуючих систем. Варто створити свою.

Спершу не хотів коментувати чутки про ймовірність об’єднання тернопільських вузів ректор техуніверситету Петро Ясній. Утім, свою думку врешті таки висловив.

– Питання про об’єднання тернопільських вузів, наскільки знаю, не стоїть, – каже він. – Кажу це, зважаючи на почуте під час зустрічей із Дмитром Табачником і нарад із ректорами. У Києві вважають, що наші вузи є достатньо самостійними. Кожен із них має свій напрямок, свою нішу, відповідає усім параметрам.

Ректор вважає, що Міносвіти має нині інший головний біль – вузи, в які абітурієнти не подали жодної заяви. Тож, мовляв, чиновники від освіти думатимуть про цю проблему.

– Перш ніж рубати грубі гілки, треба подивитися, які самі відпадуть, – жартує пан Ясній.

Нагадаємо, таку ж точку зору неодноразово висловлював і голова ради ректорів місцевих вузів – ректор Тернопільського педуніверситету Володимир Кравець.

Коментарі

Петро ЯСНІЙ (59 р.), ректор техуніверситету ім. І.Пулюя:

– За попередніми даними – детальний аналіз ми робитимемо днями на вченій раді – можу лише сказати, що цього року до нас прийшли студенти, які мають кращий рівень підготовки, ніж торік. Це якщо судити із оцінок, які вони отримали при незалежному тестуванні. Наш вуз окремих іспитів не проводив. Держзамовлення ми повністю виконали. Більше того, якщо брати за всіма кваліфікаційними рівнями, то набрали ми також 60% від запланованого на платну форму навчання. Загальна кількість прийнятих студентів за всіма кваліфікаційними рівнями – більше 2300 осіб.

Микола ШИНКАРИК (50 р.), проректор з науково-педагогічної роботи Тернопільського національного економічного університету:

– Хотілося б розвіяти чутки про брак вступників під час цьогорічної вступної кампанії. Принаймні, у Тернополі був високий відсоток абітурієнтів. Варто також нагадати, що, попри те, що випускників було в Україні 195 тисяч, зовнішнє тестування проходили 290. Тож говорити про нестачу абітурієнтів не можемо.

Наш навчальний заклад цьогоріч повністю виконав держзамовлення та набрав студентів на контрактну форму навчання. Заповнили ми місця й на щойно відкритих спеціальностях.

Окрім того, цікаво, що конкурсний прохідний бал у цьогорічних вступників був на 12-20 балів вищий, аніж торік. Прохідний бал під час першої хвилі вступної кампанії та й загалом сягав 750 балів. Відтак можемо гордитися нашими першокурсниками. До прикладу, серед них — близько 10-ти отримали 200 балів за тести із різних дисциплін. Маємо чотирьох вступників, у яких середній бал атестата — 200.

Леонід КОВАЛЬЧУК (64 р.), ректор медуніверситету ім. І.Горбачевського:

– Незважаючи на розмови про меншу кількість вступників, наголошую: прохідний бал цьогоріч не дуже відрізнявся від минулорічного. Загалом вступна кампанія пройшла спокійно, без будь-яких проблем чи несподіванок. І незручностей чи браку абітурієнтів ми не відчули.

Окрім того, є така форма навчання, як платна. І хоча вона є вимушеною, однак тут є нюанси. Адже медична освіта загалом потребує великих коштів, бо однією дошкою і крейдою не обійдешся. Завдяки “платникам” ми маємо змогу забезпечувати тих же бюджетників необхідними умовами навчання. Йдеться про дорогі реактиви, препарати. Тож якщо десь трішки не добрали, то компенсуємо це іноземними студентами. До того ж, ми відновили справедливість і ввели те, з приводу чого наказ міністра вже існує кілька років – уперше після медколеджу приймали випускників на другий курс. Для цих студентів створять спеціальну програму – деякі дисципліни їм зарахують, а деякі — вони допрацьовуватимуть.

 

Коментарі вимкнені.