Cтавлення українців до святкування Великодня

У період з 4 по 14 квітня 2011 року компанією Research & Branding Group було проведено дослідження громадської думки населення України відносно відношення українців до релігійних свят і святкування Великодня. Збір інформації проводився методом особистого інтерв’ю в 24-х областях України і АР Крим. Респонденти відбиралися за квотною вибірцкою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю і віком. Об’єм вибіркової сукупності склав 2077 чоловік. Очікувана середня помилка вибірки складає 2,2%. Дані у відсотках

Основні результати дослідження
На сьогодні більшість українців відвідують церкву або по великих святах (39%), або від випадку до випадку. Регулярно відвідує церкву кожен п’ятий житель країни: щоижня (10%), щомісяця (10%).
У регіональному розрізі жителі Західної України частіші, ніж жителі Центру і південного Сходу відвідують церкву регулярно: щотижня це роблять 27% жителів регіону, а 18% – щомісяця. Жителі центральних областей частіше відвідують церкву по великих святах (45%), а жителі південного Сходу – від випадку до випадку (29%).
Найбільш шанованими релігійними святами для українців є Великодень (73%) і Різдво (70%).
Для більшості жителів України (59%) Великодень – це, передусім велике таїнство, близько третини жителів країни 27% вважають, що Великодень – це передусім привід зустрітися з родичами, друзями, а кожен десятий житель країни (9%) вважає Великодень просто вихідним днем.
Дві третини українців (60%) хоча б раз дотримувалися великого посту, а третина жителів країни (30%) не робила цього ніколи. Постійно дотримуються великого посту 8% жителів України.
У регіональному розрізі великого посту частіше дотримуються жителі Західної України: постійно – 21%, іноді – 53% жителів регіону. Жителі Південного Сходу (76%) і Центру (63%) країни жодного разу не дотримувалися великого посту.
Основними обмеженнями, які, на думку українців, вимагає великий піст, є відмова від тваринної (71%) і жирної (57%) їжі, а також відмова від вживання алклголю (50%).

Коментарі вимкнені.