Для людини на чотирьох колесах Тернопіль неадаптований

5 сходинок біля під’їзду та стільки ж на першому поверсі у багатоповерхівці на десятки років стали неприступною фортецею для тернополянки Ольги Гавриліної, коли через погіршення здоров’я жінка опинилася в інвалідному візку. Для здорової людини десяток сходинок – не проблема, каже вона. Коли ж рух обмежений, то для пересування на чотирьох колесах світ виявляється неадаптований.

Піти в магазин, у гості чи хоча би посидіти біля власного під’їзду – зробити це самотужки для таких людей практично нереально. Причина – брак пандусів. Їх у тернопільських будинках – одиниці. Щоб установили пандус біля під’їзду, Ользі Гавриліній довелося звертатися аж до верхівки обласної влади.

Ольга Гавриліна: «Це було засідання по соціальних питаннях інвалідів, тобто по організації візків, пандусів. І на тому засіданні була пані Ірина, а також Юрій Желіховський, які в дійсності посприяли – для мене зробити цей пандус».

13 тисяч 707 спинально хворих інвалідів у області. У минулому році їм видали 496 візків, проте цього року люди з вадами опорно-рухового апарату потребують їх ще 1330, каже директор Тернопільського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Ірина Базилевська.

Ірина Базилевська: «Гарантую, що вони будуть закуплені, тому що на сьогоднішній день політика влади спрямована на те, щоб забезпечити всіх інвалідів візками. Тому що це дуже важлива частина в їхньому житті».

Близько тисячі спонсорських цеглин, металеву трубу і бажання треба для того, щоб установити такий пандус, як біля під’їзду Ольги Гавриліної. Будь-який ЖЕК сьогодні у змозі це зробити, каже заступник голови – керівник апарату Тернопільської обласної державної адміністрації Юрій Желіховський.

Юрій Желіховський: «Довелося змусити виконати ту роботу, яку повинні були зробити у свій час ті служби, які до цього покликані. Це як приклад того, що все можна робити просто – аби було бажання».

Одним пандусом проблему не вирішити, зізнається Юрій Желіховський, тому цей випадок має служити добрим прикладом для відповідних служб.

«Під лежачий камінь вода не тече». Ольга Гавриліна на власному прикладі довела, що тому, хто стукає, двері відчиняють завжди.

Ольга Гавриліна: «Звертатися до влади. І ви знаєте – вони прислухаються до нас. Звичайно, може вони не мають настільки багато часу, тому що зараз дуже нелегке сьогодення. Але повірте: вони прислухаються».

Пандус збудували, проте і зараз Ольга Гавриліна самотужки не може виїхати з дому. Адже 5 сходинок всередині під’їзду все ще потрібно якось подолати. Жінка не хоче, щоб через неї інші мешканці під’їзду відчували незручності, а тому просить установити знімний пандус, який вона використовуватиме при потребі, і він не заважатиме іншим.

Ольга Гавриліна каже, що у Фонді соціального захисту інвалідів їй пообіцяли допомогти. Зараз шукають спонсора, який би оплатив відповідні роботи. А поки, щоб дістатися збудованого пандусу, жінці знову треба просити про допомогу, – повідомляє ІНТБ.

Коментарі вимкнені.