Лише у Тернополі можна діагностувати та вивчити страшну хворобу

Дванадцять тисяч людей у світі за офіційною статистикою хворіють загадковою та досі маловідомою хворобою Моргелонів. В Україні з них – трохи більше двох десятків. За неофіційними даними, кажуть медики, їх значно більше, адже нова та небезпечна хвороба поширюється. Хворі потребують не лише медичної, а й соціальної допомоги. Методи ж лікування та профілактики досі до кінця не розроблені. Єдина в Україні лабораторія, яка діагностує та вивчає хворобу Моргелонів, працює у Тернополі.

Свербіння в різних ділянках шкіри, почервоніння, гнояки і відчуття повзання під шкірою дрібних істот, а згодом – нервові зриви та втрата працездатності – такі жахаючі симптоми має загадкова хвороба Моргелонів. Про неї медикам стало відомо в 90-х роках минулого століття. Тепер же випадки захворювання почастішали, особливо в економічно розвинених країнах. В Україні хворобу Моргелонів поки діагностують та досліджують лише у Тернополі.

– Ми зайнялись цією хворобою відносно недавно, біля 4 років тому. На сьогодні в нашому списку понад 20 пацієнтів з різних міст України. Але хворих тих значно більше, і число їх на жаль зростає. За далеко неповними і поки не перевіреними даними в світі зареєстровано біля 12 тисяч хворих, – розповів ТВ-4 член-кореспондент НАМН, д.м.н., проф. ТДМУ ім. І.Я. Горбачевського Михайло АНДРЕЙЧИН.

Місцеві медики вже виділили збудник хвороби. Та серйозні дослідження, кажуть, потребують серйозних витрат. Поки ж доводиться проводити їх самотужки. Попри це фахівцям вдалося дослідити, що паразит забруднює деякі синтетичні вироби і може в них рости та розмножуватися.

– Взагалі таке враження, що це грибок, але своєрідний, дехто відносить його до родини Слизньовиків, і що він досить поширений в природі. Мабуть поширеність його зростає, тому і збільшується кількість хворих. Фактично можна вже говорити про епідемічне поширення цієї хвороби в деяких країнах, каже Михайло АНДРЕЙЧИН.

Причина поширення, вважають вчені, – неблагонадійна екологічна ситуація у світі. Аби запобігти захворюваності фахівці розробляють методи лікування, проте протигрибкові препарати значних результатів не принесли. Досліджуються і шляхи передачі, адже майже всі випадки захворювання поодинокі. Профілактика хвороби Моргелонів поки не розроблена, тому медики радять вести здоровий спосіб життя, загартовувати організм, дотримуватись правил гігієни, збалансовано харчуватись та своєчасно відпочивати.

Коментарі вимкнені.