У Тернополі дефіцит гречки

-А гречка у вас є? – Нема. – А чому. – З’їли всю – старого урожаю уже нема, а нового – ще нема.

Такий діалог можна почути ледь не біля кожної ятки з крупами на тернопільському ринку. Придбати її тут стає усе важче. Адже передбачити, коли ж хтось із селян привезе на ринок продавати старі запаси, неможливо. А закупити десь інде, якщо свій товар не пропонують дрібні «крупорушки», – ніде, – пише газета “20 хвилин”.

– Зараз ми можемо запропонувати лише гречану січку, – каже продавець Ірина (прізвище назвати відмовилася – прим. ред.). – Але з неї каші не зготуєш, бо це, фактично, сміття. Січкою годувати – хіба що птицю. А от гречки у нас нема уже тривалий час.

Втім, вона все ж з’являється у продажі. ЇЇ в невеликих обсягах здають дрібні підприємці або ті ж селяни.

– Більше десяти кілограмів вони практично не привозять, – додає жінка. – Тому крупа на ринку швидко зникає з продажу. Той дефіцит з гречкою як почався навесні, так і триває донині. А покупці запитують про неї дуже часто. Проте зараз якраз такий період, коли усі запаси вичерпалися. Незабаром навіть січки бракуватиме.

Тернополяни «налягають» на каші і макарони

Втім, чи не найголовнішою причиною браку гречки на ринку підприємці називають простоювання відкритого акціонерного товариства «Екор». Саме тут більшість з них і закуповували тепер уже дефіцитний продукт.

– Гречаної крупи нема у нас і не буде до осені, – каже Ольга Юзюк. – Лише зрідка отримуємо її від людей, у яких ще збереглися якісь запаси. Крім того, завод зараз стоїть, то де ж нам її закупляти? Проте вона може бути в магазинах.

На простоюванні заводу, пояснюючи відсутність крупи, акцентує й підприємець Галина (прізвище просила не вказувати – прим. ред.) Жінка також торгує нефасованими крупами. Вони, за її словами, стали особливо популярними тепер, адже в більшості людей позакінчувалась стара картопля – один із основних для Тернопілля продуктів, а молода – ще задорога для того, аби купувати її щодня. Відтак покупці зараз особливо «налягають» на каші і макарони.

– Крупу люди купують, нема чого скаржитися, – каже вона. – Проте, хочуть гречки. А у нас нема. Завод не працює, то де нам її взяти? Там, наскільки нам відомо, також проблеми із запасами – задля кількох кілограмів, які отримають від населення, запускати таку «махіну» ніхто не буде.

Місячний запас розтягнули на дев’ять

У наявності проблеми із запасами, зізнаються й на самому підприємстві.

– На перше січня у нас був лише місячний запас, – пояснює бухгалтер товариства Галина Бакалець. – Його довелось розтягнути на дев’ять місяців. Відтак, нашу проблему почали вивчати в обладміністрації. Після чого там прийняли відповідне рішення – тепер ми постачаємо виключно в магазини за рознарядкою по цінах.

За словами пані Галини, через брак зерна підприємтсво працює лише кілька днів у місяць. Адже, аби запустити роботу заводу, на день потрібно мати принаймні 300 кг зерна, а є – лише тридцять. Щоб зробити 30 тонн гречки, потрібно 50 тонн зерна.

– Зрозуміло, що на ліво її ніхто не пускає, – каже бухгалтер. – Просто у нас нема стільки зерна, аби забезпечувати усіх. Проблема у тому, що зараз взагалі маємо лише п’ятиденний запас. Проте навіть за таких умов вартість нашого продукту для магазинів – 13 гривень. Вони ж продають за цінами – не вище 14 гривень, а неякісна китайська коштує 19 гривень. Тож гречка у масовішому продажі з’явиться у вересні.

Коментарі вимкнені.