В Україні на місце 90% ВНЗ прийдуть коледжі

На зміну 800 ВНЗ, які хоче скасувати міністр освіти Дмитро Табачник, прийдуть коледжі, де також видаватимуть дипломи про вищу освіту – але виключно бакалаврські.

“Вступати у ці коледжі можна буде з дев’ятого класу, вчитися всього три роки, отримувати диплом бакалавра, потім іти працювати або вчитися далі”, – заявив голова Асоціації приватних ВНЗ і ректор Європейського університету Іван Тимошенко виданню Газета по-киевски.

За його словами, ці зміни вже прописані в новій редакції закону про вищу освіту, який днями буде представлено на розгляд Кабміну, адже вони зможуть врятувати низку ВНЗ від закриття.

“У зв’язку з рекордно низькою кількістю випускників, я думаю, що до весни не менш ніж 40% університетів вже самі закриються. Вони просто не зуміють набрати потрібної кількості студентів”, – сказав Тимошенко.

Експерт також зазначає, що перехід до коледжів зможе збільшити кількість вступників.

“Якщо ми підемо шляхом розвинених західних країн, то тільки в перші рік-два може в кілька разів зрости попит на вступ у ВНЗ”, – додає Тимошенко (при цьому експерт не звертає увагу на те, що відповідно до української демографічної статистики, покоління випускників 2011 року найменше за всю історію України і з 2012 року за даними Держкомстату кількість випускників збільшиться, – ред.).

Як пише Газета по-киевски, на вузівську перебудову, після якої українці відчують зміни, піде не менш як 4-5 років.

Нагадаємо, раніше Табачник заявляв, що 900 чинних ВНЗ потрібно скоротити до 90. Він пропонує укрупнити і залишити тільки ті університети, які не керуються кількістю студентів і факультетів, а здатні забезпечити підготовку випускників ВНЗ не менш ніж у 8 галузях знань.

Коментарі вимкнені.