Вибухова хвиля винесла вікна й двері

Фото автора

— Чоловік Зеновій пам’ятає, що від газового щотчика ніби вогняна куля полетіла. Його відкинуло до стіни, аж череп проломив. Ми з сином Олегом спали. Прокинулася, як Олег закричав: “Мамо, рятуй!” На нього впала шафа з книжками, перекриття, штукатурка. Мене панеллю затисло. Не могла поворухнутися, — розказує 52-річна Ольга Чорнописька.

Вибухова хвиля винесла вікна й двері, повалила перекриття у восьмиквартирному будинку в центрі села Заруддя Зборівського району Тернопільщини. Газ здетонував о 4.30 в четвер, 21 квітня. Сталося це на другому поверсі, у двокімнатній квартирі №7. Господар 48-річний Зеновій Чорнописький пішов у туалет. Увімкнув світло в коридорі. Сім’ю з-під завалів витяг сусід Богдан Дзісь.

Ольга працює вчителем історії. 26 квітня вона йде з пакетом у школу. Врятовані речі склала в єдину вцілілу кімнату. Тримає в ній білизну, книжки й одяг. Щодня Ольга Михайлівна їздить до сина й чоловіка. Останнього відвезли до реанімації в Тернопіль. У нього ушкоджені череп, око і щелепа. Сина, 28-річного Олега, поклали до районної лікарні із травмами на тілі.

— Надвір ми вибігали в чому були, босі. Час ніби зупинився. Люди змогли винести меблі й навіть спечені до Великодня пляцки. А в моїй кімнаті зарплатна карточка лишилася, — згадує вчителька.

Район виділив кожній сім’ї по 300 грн допомоги. Із тих грошей Ольга Чорнописька дала 100 грн у церкву, аби молилися за здоров’я рідних.

— Лікарі кажуть, то мій другий день народження. Завжди сплю головою до вікна, а тієї ночі перелягла. І якраз біля вікна плита і впала, — додає Ольга Михайлівна.

Її син одружений, рік тому в нього народився первісток Максим. За подаровані на весілля гроші — $4,5 тис. — Олег купив квартиру поряд із батьківською. Її теж зруйнував вибух. Максим тієї ночі спав у баби з дідом.

Підходжу до зруйнованого будинку.

— Чоловіка нещодавно поховала. Тільки почала думати, як мені жити, що їсти. І тут лишилася без даху. Чи за чоловіком, чи за собою плакати? — каже біля під’їзду Ганна Петрівна.

Причину вибуху з’ясовують. Людей з аварійного дому виселили, вони живуть по родичах. Газову плиту з квартири Чорнопиських забрали на експертизу до обласного центру. Збитки оцінить комісія. Від вибуху не постраждала лише одна квартира на першому поверсі. Там були броньовані двері.
Олена ДЗІК, Газета по-українськи

 

Новини по темі:

Жахливі фото будинку, що вибухнув на Тернопільщині

 

Коментарі вимкнені.