Безробітних зобов’язали повідомляти про поїздки за кордон

Кабінет Міністрів схвалив постанову «Про внесення змін до Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу і безробітних».

Кабмін підвищив відповідальність громадян за достовірність даних, що подаються ними до центру зайнятості. Змінами до Порядку передбачається, зокрема, перелік поважних причин неявки до центру зайнятості громадян, які перебувають у ньому на обліку в день надання статусу та строк, встановлений для відвідування.

Урядова постанова також стосується механізму реєстрації осіб передпенсійного віку, які мають право на достроковий вихід на пенсію відповідно до пункту «г» частини першої статті 26 Закону України «Про зайнятість населення». Громадянам передпенсійного віку, яким на момент вивільнення залишилося півтора року до досягнення пенсійного віку і трудовий договір з якими було розірвано відповідно до пункту 1 статті 40 КзпПУ, видається клопотання до органів Пенсійного фонду України про достроковий вихід на пенсію у разі якщо вони мають встановлений законодавством необхідний загальний трудовий стаж (у тому числі на пільгових умовах), за умови реєстрації у державній службі зайнятості як таких, що шукають роботу протягом семи календарних днів після вивільнення за відсутності підходящої роботи.

Крім цього, зазначені зміни передбачають, що особи, які звертаються до державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні, за отриманням соціальних послуг та матеріального забезпечення на випадок безробіття, повинні обов’язково повідомляти про перетин державного кордону у період визначений працівником центру зайнятості для пошуку роботи.

Відповідно до Закону України «Про відпустки» постанова знімає гендерні питання щодо надання відпустки по догляду за дитиною до 3-х років не тільки жінці, яка перебуває на обліку, а й батькові дитини чи іншим родичам, що зареєстровані як безробітні в державній службі зайнятості.

Коментарі вимкнені.