На Тернопільщині знайшли житло десятого століття

У райцентрі Теребовля в Тернопільскій області знайшли житло слов’ян Х століття.

ФОТО: Марія ЯГОДИНСЬКА

Це свідчить про те, що містечко на 400 років старше, ніж описано у літописах. Такого висновку дійшла директор Тернопільської обласної інспекції охорони пам’яток історії та культури Марина Ягодинська.

Разом із студентами педагогічного університету Ягодинська проводила археологічні розкопки на території Теребовлянського замку.

“В експедиції до Теребовлі я почала їздити ще 1984 року. Проводжу там розкопки майже щороку. Знала, що там є багато недослідженого. Але цього разу виявили несподівані знахідки”- розказала дослідниця Gazeta.ua.

Раніше вважалося, що на території замку жодного культурного шару немає.

“Пробний розкоп ми заклали розміром 6 на 8 метрів – щоб зорієнтуватися, що там і як. На глибині 60 см від денної поверхні виявили житло каркасно-стовпової конструкції. Там були і глечики, і кістяний гребінець”, – зазначила Ягодинська.

За словами дослідниці, це типове для слов’янської культури Х століття житло. Його площа – 10 квадратних метрів. У такій хатині жило зазвичай шестеро людей.

“Перша згадка про Теребовлю датується 1097 роком, коли князю Васильку Ростиславовичу дали у володіння це князівство. Поляки писали, що на той час це була пустка. А тепер виявилося, що ще на початку десятого століття тут уже існував потужний племінний общинний центр. Це лише перша знахідка. Але, думаю, надалі ми знайдемо оборонні споруди дитинця. Усе вказує на те, що тут було досить залюднене місто, яке відігравало певну політичну роль”, – розповіла вона

Археологічні дослідження тривали 2,5 місяці. Наступного року їх планують продовжити. Знайдене житло реконструюють на замовлення Національного заповідника “Замки Тернопільщини”, – пише Газета.

 

 

Коментарі вимкнені.