Працівникам «Тернопільводоканалу» знайшли заміну

Працівникам комунального підприємства «Тернопільводоканал» знайшли заміну. В їхніх ролях спробували себе журналісти місцевих засобів масової інформації. Акцію зміни професії тернопільський водоканал проводить з нагоди дня працівника житлово-комунального господарства та Всесвітнього дня водних ресурсів уже другий рік поспіль.

Після розподілу «акул пера та мікрофона» по об’єктах, ми потрапили на каналізаційно-насосну станцію №7. Там саме відбувався плановий ремонт насосного агрегату, набивка сальника, центровка електродвигуна. В заміні пальців на полумуфтах ми навіть допомогли відкручувати гайки. Таку роботу, повідомив начальник каналізаційно-насосних станцій «Тернопільводоканалу» Михайло Муца, проводять згідно з графіком. Проте можуть виникнути на КНС і аварійні ситуації.

Михайло Муца: «Аварійні ситуації бувають різними: може не бути напруги, може сальник вирвати».

Робота на каналізаційно-насосних станціях не лише важка, а й шкідлива. За це працівники на таких об’єктах щозміни отримують півлітра молока. Крім того, водоканалівці з КНС мають від 4% до 12% доплати від ставки, додаткові відпустки та швидший вихід на пенсію.

Та далеко не вся робота у водоканалі приємна та корисна. Нерідко доводиться працювати і в складних умовах. Як ведеться робота на одному з таких об’єктів ми побачили особисто. Поломка колектора, який збирає стоки в одному з мікрорайонів Тернополя, виникла саме напередодні нашої акції. Труби просіли на глибині 6 метрів під землею.

Ремонт колектора, який обслуговує близько 10 вулиць міста, тривав 2 дні. Жодних незручностей мешканці цього мікрорайону не відчули, запевняють працівники «Тернопільводоканалу».

Розрити водоканалівцям довелося чимало. Та, за словами майстра каналізаційних мереж Дарії Пахолок, водопостачання мешканцям навколишніх будинків не відключали. Наслідки аварії працівники Водоканалу усували власними силами.

Дарія Пахолок: «Ми добралися до цього колектора – і на тому перепаді, де просіла труба, збудували колодязь. Його висота – 6 м. Оскільки аварія усунена, ми засипаємо розкопану землю і благоустроюємо територію».

Після аварійних робочих ситуацій, журналістам показали, як працюють у «Тернопільводоканалі» з мешканцями міста. У диспетчерській службі підприємства замовлення та скарги громадян приймають із 07:45. Диспетчер із 40-річним стажем Лілія Гузьо розповіла, як іноді буває важко пояснити обуреним тернополянам, чому немає води.

Кількагодинним робочим днем у ролі водоканалівців журналісти залишилися задоволені. Проте поміняти роботу не зголосився ніхто.

Олена Науменко, журналіст: «Цього року мені трапилась та сама робота, що і минулого року – ми ремонтували двигун. Однак минулого року я більше крутила гайки, а цього року мені дісталося витягати сальник. Чесно кажучи, що минулого року, що цього року – нелегка ця робота. Треба подякувати працівникам житлово-комунальної галузі за те, що подають нам воду, забезпечують нам чисті двори, вулиці, подають освітлення. Над цим працює дуже велика маса людей, які заслуговують на повагу».

Андрій Шкула, журналіст: «Я «помінявся» максимально: свій фотоапарат і диктофон віддав водоканалівцям, провів інструктаж, як користуватися. Вони ж мені дали свій одяг іробочий інструмент. Коротко сказали, що і як робити. Тому я допомагав їм розчищати викопані ями, каміння відкидати. Чесно кажучи, втомився, змерз, від шуму голова розболілася. Тим не менше, люди – хороші і позитивні, хоч і працюють за копійки, бо насправді зарплати в них невисокі. Вони іноді працюють по 12-14 годин, бо коли стається аварія, то змушені бути на місці і робити ці всі речі».

Олена Долинна, журналіст: «Спочатку ми відвідали очисні споруди. Я була машиністом насосної станції. І ми запускали «брудну» воду для очищення – це так на людську мову, бо там дуже серйозні терміни А на водонасосній станції ми ремонтували електродвигун. Ця робота була дуже серйозна, тому мені дозволили виключно крутити гайки. Якщо порівняти ці дві професії, то, звичайно, перша була не настільки страшною. Тому що все-таки вода просто йде на очищення. А у плані електродвигуна дещо страшніше».

На щастя, роботі водоканалу та тернополянам журналісти під час акції не зашкодили. Директор комунального підприємства Володимир Кузьма подякував усім за роботу, а також розповів, скільки ще професій задіяно в структурі «Тернопільводоканалу».

Володимир Кузьма: «У ремонтно-будівельному відділі є муляри-штукатури, є маляри, є столяри і навіть прибиральниці. У відділв каналізаційних очисних споруд є і такі назва посади, як оператор на решітках, оператор на відстійниках, оператор на рутенках, оператор хлораторних установок, машиністи насосних станцій, машиністи-компресори».

Загалом, усіх професій у тернопільському водоканалі є близько ста, каже Володимир Кузьма. Щоб інтелектуально розвивати персонал, для працівників підприємства організовують бесіди та тренінги на цікаві теми. Нещодавно провели навчання з удосконалення української мови. Далі планують – курси іноземних мов, – повідомляє ІНТБ.

Коментарі вимкнені.