Британські експерти склали рейтинг регіональної влади.Тернопіль не згадали

«Ми проаналізували роботу губернаторів за п’ятьма групами критеріїв. Це рівень демократії, рівень економічного розвитку та бізнес-свободи, рівень корупції, рівень підтримки населення, рівень розвитку соціальної інфраструктури та захисту населення. Це основні групи, які в свою чергу складаються з окремих показників. Нашими представниками в Україну була проведена дуже велика робота. Рейтинг, який ми представляємо – це узагальнені дані двох масштабних соціологічних досліджень, проведених в червні та листопаді цього року, дані фокус-груп, опитування експертів, а також моніторинг місцевої преси. Це унікальний проект, який не має аналогів не тільки в Україні, а й на всьому пострадянському просторі і я хочу подякувати українській команді за високий професіоналізм і добре виконану роботу. Рейтинг допоможе європейським інвесторам більш зважено підходити до питання інвестицій в окремі регіони, а українській владі дасть поживу для роздумів. Адже рівень корупції в окремих регіонах дуже високий, а рівень демократії вкрай низький », – заявив директор регіональних програм Міжнародного Фонду« Transition Democracy Fund »Борис Петровський.

«Лідери – губернатори Закарпатської, Полтавської, Волинської та Чернівецької областей. Це ті регіони України, які зуміли в 2010 році продемонструвати зростання у всіх основних показниках, що мають реальну вагу в державах «молодих демократій», до яких відноситься і Україна. Ми будемо рекомендувати своїм клієнтам інвестувати саме в ці регіони. Прийнятні в нинішніх реаліях рейтинги у керівництва Вінницької, Донецької, Дніпропетровської, Івано-Франківської та Рівненської областей. Це група стабільних «середняків» у яких є всі шанси розвинути успіх у наступному році. Аутсайдери – це керівництво Чернігівської, Черкаської та Одеської областей. Тут спостерігається вкрай низький рівень основних демократичних свобод, низький рівень соціальної інфраструктури та забезпечення, а також, що вкрай важливо, високий рівень корупції» – заявив експерт.

«Вважаю, що якби в Україну використовувалася модель, при якій губернатори обиралися населенням, панове Хоменко, Тулуб і Матвійчук навряд чи змогли займати свої посади. Проблема України в тому, що центральна влада сьогодні відбирає глав адміністрацій не за принципом стану справ в області, а користуючись іншими критеріями. Україна ніколи не досягне високого рівня демократії та ринкової економіки, якщо така політика буде продовжувати і далі. Місцева влада, на жаль, дуже часто не виражає інтереси людей і гальмує розвиток областей, відлякуючи корупцією та авторитаризмом іноземних інвесторів », – зазначив Борис Петровський.

Дослідження проводилося в рамках грантового замовлення фонду «Transition Democracy Fund» (Великобританія) з метою вивчення ставлення громадян України до місцевої влади та регіональних еліт.

Нагадаємо, «Transition Democracy Fund» є недержавною організацією, що займається дослідженнями громадянського суспільства, демократії і внутрішньополітичних відносин у країнах колишнього Радянського Союзу.

«Transition Democracy Fund» створений в 2005 році після серії революційних змін авторитарних режимів у ряді держав колишнього СРСР. З цього часу TDF проводить моніторинг і дослідження внутрішньополітичних процесів в цих країнах і впливу місцевих еліт на розвиток демократії в них.

Метою «Transition Democracy Fund» є об’єктивна оцінка демократичних процесів трансформації суспільства та їх гармонізація з європейськими стандартами.
TDF є неприбутковою організацією. Штаб-квартира розташована у Великобританії. Фонд замовляє соціологічні дослідження в країнах пострадянського простору.

Президент Фонду «Transition Democracy Fund» – Вільям Фоулер.

Результати комплексного трансрегіонального дослідження регіонів України

Рейтинг регіональної влади за підсумками 2010 року

У рейтингу не враховані результати роботи голів Тернопільської, Луганської та Львівської ОДА внаслідок короткого терміну перебування голів ОДА на своїх постах.

Принципи методики розрахунків

1. Рівень демократії. Враховувався рівень захисту прав і свобод людини, свобода слова в регіоні і рівень тиску на регіональну пресу з боку влади, рівень використання адміністративного ресурсу на місцевих виборах 2010 року, рівень взаємодії влади і опозиції. Розрахований на основі моніторингу регіональної преси, даних фокус-груп, опитування експертів.

2. Рівень економічного розвитку та бізнес-свободи. Враховувався індекс зростання промислового виробництва, валової продукції сільського господарства, рівень конкуренції, рівень захисту прав підприємців і рівень тиску на бізнес в регіоні. Розрахований на основі даних Держкомстату України, моніторингу регіональної преси, даних фокус-груп та опитування експертів.

3. Рівень корупції. Враховувався рівень хабарництва в регіоні, можливості громадян та представників бізнесу забезпечити вирішення питань, що цікавлять у законодавчому полі. Розрахований на основі даних моніторингу регіональної преси, фокус-груп та опитування експертів.

** На відміну від інших категорій рейтингу, рейтинг корупції розрахований за зворотним принципом – чим вище показник, тим нижче корупція в регіоні.

4. Рівень підтримки населення. Розрахований на основі двох соціологічних опитувань протягом 2010 року.

Рівень розвитку соціальної інфраструктури та захисту населення. Враховувався рівень доступу населення до питної води, стабільність і види опалення, кількість шкіл, дитячих садів і їх забезпечення, кількість об’єктів охорона здоров’я та їх забезпечення, фінансовий рівень соціального захисту, рівень безробіття.

-1 thoughts on “Британські експерти склали рейтинг регіональної влади.Тернопіль не згадали

  • 19:47 | 3.01.2011 о 19:47
    Permalink

    Людей за дурнів мають. Яка різниця-той голова чи інакший є державні програми які повинні виконуватися апаратом дармоїдів і будь яким головою адміністрації хоптяном, цимбалюком чи кимісь інншим. А вони дармоїди на відкатах як сиділи так і хочуть сидити, поїдуть в Київ на раду регіонів і сраку неможе підньти з стільця і попросити щось для області бо потім можуть самому недати. І наш захисник Арест павлович замість того щоб роботою займатись в Верховній раді….,заяв читає порожнякові а тут розказує як боритться за область. В Кровінці якби знали яке продажне падло з ними корови пасе шеб тоді техенько втопили, поплакали і забули.Сумно.

Коментарі вимкнені.