“Християнські аферисти” змушують людей чергувати щодня

Християнська злагодаТернопільські вкладники кредитної спілки “Християнська злагода” стукають у всі двері. Вони вже три роки чекають на свої гроші.

— Я відкрила депозит у “Християнській злагоді” саме перед тим, як там почалися проблеми, — розповідає пані Надія (з етичних міркувань ми прізвища не вказуємо — прим. ред.).

Ми зустріли її в офісі спілки 3 листопада. Жінка каже, що збирала на старість. Привабила реклама про великі відсотки за депозитом.

— Сподіваюся таки отримати гроші, — додає вона. — Інші вкладники роками тримали гроші у цій спілці.

Обдурені вкладники кредитної спілки (КС) “Християнська злагода” нещодавно оприлюднили лист до президента України. У ньому люди описали подробиці історії, що триває роками. Вкладники неодноразово зверталися до керівників країни та нардепів, але отримували відписки, каже голова правління Тернопільської філії “Християнської злагоди” Михайло Дубчак. Депозиту у спілці чоловік не має. Але протягом року, відколи його обрали головою правління, виконує кілька функцій — голови, юриста, кредитного інспектора. Наразі діє офіс у приміщенні видавництва “Збруч”, де щодня чергує хтось із вкладників і пан Дубчак.

— Ось, у четвер носив до суду справи чотирьох злісних боржників, — демонструє томи паперів пан Дубчак. — Маємо вже кілька судових рішень, винесених на нашу користь. Однак виконувати рішення суду наразі ніхто не поспішає.


Голову засудили на 12 років. Є ще кілька справ

Проблеми із поверненням грошей у “Християнській злагоді” почалися восени 2008 р. У редакцію зверталися люди, які скаржилися, що по кілька місяців не можуть отримати відсотки за вкладами та самі вклади, термін яких закінчився. Виявилося, що частину кредитів у цій спілці видавали без законних на те підстав.

Боржники не повертали позик, а отже, люди не могли отримати свої вклади. У Тернополі працювала лише філія цієї КС. Вкладники звернулися до правоохоронців. Відтак у березні 2009 р. проти голови правління КС у Львові (головний офіс діяв там — прим. ред.) порушили кримінальну справу. Адже жертвами фінансових махінацій стали сотні людей, бо схожі проблеми з поверненням вкладів виникли і в інших філіях КС — у Львові, Рівному та Франківську.

— Голову правління центрального офісу спілки засудили на 12 років. Однак у цій справі є провадження, в якому більше 40 обвинувачених, — каже Михайло Дубчак. — У спілці діяла піраміда. От зараз шукаємо 8 млн грн, які у 2008-му перерахували від нас до Львова.

Тернопільські члени спілки, за його словами, досі стукають у всі двері. Спілкуються вони і з позичальниками. Адже вкладники “кредитівки” вже три роки чекають на свої гроші. Проте повернути свої вклади вони можуть єдиним шляхом — “вибиваючи” борги зі злісних позичальників-неплатників через суд.

— Ми не погрожуємо, не тиснемо на них, просто по-людськи просимо повернути ті гроші, які вони позичили у спілці, — каже голова правління. — Адже вкладники роками згадують їх незлим тихим словом. Ми навіть готові списати їм ті шалені відсотки, які “набігли” за останні роки. Наприклад, один чоловік позичав 29 тис. грн, а тепер, за умовами договору, має повернути 122 тисяч! Звісно, розуміємо, що то великі гроші, тому готові до компромісу.

Однак більшість боржників, як продовжує пан Дубчак, узагалі не ідуть на контакт. Деякі кажуть, що повертатимуть гроші тільки після рішення суду. Тож пан Дубчак якраз готує відповідні позовні заяви.

 

Рішення суду є, а грошей всеодно не повертають

За останні роки, як він каже, у КС кілька разів змінювали керівництво. Воно працювали лише з тими позичальниками, які хоча б щось сплачували. Нині у Тернопільській філії цієї “кредитівки” є122 позичальники та 360 вкладників, більшість яких — пенсіонери. Деякі вже померли. Багатьом терміново потрібні гроші на лікування.

— Сума позик із відсотками та депозитів членів спілки — приблизно однакова, — стверджує голова правління. — Та лише теоретично. Адже маємо чимало проблем із поверненням боргів позичальниками.

Чимало боржників, за його словами, нині перебувають за кордоном або мають бізнес. Однак майно, яке вони вказували як заставу, ті люди встигли переписати на інших осіб. До того ж, позики у КС, як виявилося, видавали не завжди прозоро. Для цього діяли цілі корупційні схеми. Платоспроможність позичальників, каже він, ніхто не перевіряв. Складали фіктивні договори про позики, формальні договори поруки, тому і виникли такі проблеми із поверненням грошей.

— Маємо рішення суду на руках, де чітко вказано, що нам повинні повернути гроші. Приходять до боржника працівники виконавчої служби, а він каже, що не має ані грошей, ні майна. А людина заборгувала сотню тисяч гривень! — констатує голова правління. — Нам принаймні вдалося добитися від міськради скасування мита у розмірі 1% від суми боргу. Так, ми мали отримати борг 257 тис. грн і 1% сплатити міськраді, а це — суттєва сума, їх можна було б повернути вкладникам. Тож мерія пішла нам назустріч.

Позичальникам готові іти назустріч

Деякі позичальники заборгували “Християнській злагоді” по 122, 257, навіть 400 тисяч гривень. Адже, за умовами договору, як каже голова правління, їм уже набігли відсотки, що в рази перевищують розмір самої позики.

— Позичила людина 39 тис. грн, за рік мала повернути 45 тисяч, а тепер — цілих 257. Ініціативна група буде вирішувати справу кожного боржника окремо: чи нараховувати йому далі ті шалені відсотки, чи нехай сплатить принаймні той борг, який вже є, — продовжує Михайло Дубчак. — Обрали також людей, які будуть нагадувати боржникам про позику, роз’яснювати законодавство.

Наразі керівництво місцевої філії КС подало більше 20 судових позовів щодо злісних неплатників. Уже є рішення судів із вимогою повернення спілці більше 7 млн грн. Але все — лише на папері.

Найгірша ситуація, як каже він, з одним позичальником, який має повернути 3,2 млн грн., пише  “20 хвилин”.

— Ми також почали працювати з поручителями. Адже вони несуть таку ж відповідальність, як і самі позичальники, — додає Михайло Дубчак.

Коментарі вимкнені.