Мощі найвідомішого святого францисканців будуть в Тернополі лише день

На запрошення Блаженнішого Святослава Шевчука, Глави і Батька УГКЦ, з 18 по 27 листопада 2011 року відбудеться паломництво мощей св. Антонія Падевського по єпархіях та єкзархатах України, яке очолить ректор базиліки св. Антонія у Падові отець Енцо Пояна (P. Enzo Poiana).

Проща розпочнеться з візиту до Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ. Протягом 19-20 листопада запрошуємо усіх вірних скористати з можливості отримання духовних ласк: Покаяння, Євхаристії та особистої молитви у потребі до святого, повідомили “Погляду” в єпархії.

Святий Антоній допомагає отримати те, що було загублене, чи матеріальне чи духовне, налагодити різні сімейні справи.

Розпорядок перебування мощей:

19 листопада – субота – Марійський духовний центр у селі Зарваниця

08.00   Урочисте виставлення мощей св. Антонія у Соборі

Свята Літургія, молитва до св. Антонія та поклоніння вірних мощам св. Антонія

10.00   Свята Літургія, молитва до св. Антонія та поклоніння вірних мощам св. Антонія

17.00   Вечірня, молитва до св. Антонія та поклоніння вірних мощам св. Антонія

 

20 листопада 2011 – неділя – Катедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці (м. Тернопіль)

9.15     Урочиста зустріч мощей св. Антонія у Катедральному соборі

10.15   Свята Літургія, молитва до св. Антонія та поклоніння вірних мощам св. Антонія

12.30   Свята Літургія, молитва до св. Антонія та поклоніння вірних мощам св. Антонія

17.00   Свята Літургія, Велика Вечірня з Литією, молитва до св. Антонія та поклоніння вірних мощам св. Антонія

20.00   Мощі будуть перевезені до Луцького єкзархату УГКЦ у Катедральний собор м. Луцьк

Довідка “Погляду”

Один з перших святих Чину францисканського, доктор Церкви – преподобний Антоній (Фердинанд) Падевський походив з Португалії. Народився в Ліссабоні в 1195 р. в заможній родині. Маючи 15 р. вступив до Чину св. Августина, де теж і вивчав Богословіє, приготовляючи себе до священства. В 1220 р. Фердинанд був свідком привезення доCoimbry тіл 5 мучеників францисканських, котрі загинули вMarokko. Власне тоді забажав Антоній стати місіонаром і мучеником. Цю ідею хотів він втілити за допомогою Чину Братів Менших, до котрого теж і вступає, приймаючи ім’я Антоній. Одного разу попросили Антонія виголосити проповідь під час священичих свячень. Антоній промовив просто, зрозуміло, так, що всіх огорнуло захоплення. Незадовго отримав велику славу проповідника, стаючи найбільшим голосителем Божого Слова в ХІІІ ст.

Св. Антоній є першим святим, який приготовив вірних до Великодніх свят через щоденні проповіді (його проповіді слухало 30 тисяч людей) і сповідь. В своїх проповідях Антоній виступав проти лихви, зажерливості, захищав ув’язнених. Захворівши, св. Антоній останні роки життя провів на дереві (горіх), де приготовляв себе до смерті.

Вже від дня похорону гріб св. Антонія стався місцем чисельних прощ. На гробі Антонія діялись чисельні чуда. Духовенство і мешканці Падви вислали до папи Римського спеціальну делегацію з проханням проголосити Антонія святим. Папа Григорій ІХ 30.05.1232 р. в Катедрі Spoleto проголосив Антонія – святим. Папа Пій ХІІ 16.01.1948 р. проголосив св. Антонія доктором Євангельським, який «будучи світильником утверджує католицьку віру серцем, словом і ділами, і котрий дав правдиве свідчення святості».

Коментарі вимкнені.