Найстаріша електроопора Тернополя тепер видима для туристів 

У Тернополі з’явилася нова туристична атракція — електрична опора 20-их років минулого століття. Точніше, не з’явилася, а стала видимою для туристів, бо перед тим була відомою головно серед зацікавлених історією міста. Тепер же вона маркована й означена.

Позначити цю пам’ятку, що розташована по вулиці Івана Франка, — ініціатива «Бункермузу» та ВАТ «Тернопільобленерго».

На символічному відкритті арт-директор «Бункермузу» Марічка Юрчак зазначила, що у Тернополі є пам’ятки архітектури, проте досі нема історичної пам’ятки техніці. Тож, маркуючи найдавнішу еклектроспоруду в місті, розпочали ліквідовувати ці прогалини.

Не зважаючи на те, що це швидше символічне позначення, та воно є надзвичайно важливим, адже привертає увагу до історії міста. А крім того, і до стану самої пам’ятки. Головний інженер Тернопільського міського району електричних мереж  Омелян Николів пообіцяв, що невдовзі опору укріплять бетоном.

А тепер повернімося до того пласту історії, з яким пов’язаний цей об’єкт. Не дарма табличку на ній встановили у час відзначення роковин етнографічної виставки, організованої на честь приїзду кронпринца Рудольфа Габсбурга до Тернополя.

Саме цей престолонаслідник, як наголосив історик Сергій Ткачов, був людиною, котра рухала цивілізаційний поступ Австро-Угорської імперії. Зокрема, августійший був ініціатором електрифікації міст імперії. Спочатку електрика освітила Відень, Прагу, Краків, Львів, відтак – Тернопіль.

«Бункермуз» також подбав, щоби власники смарт-фонів могли дізнатися більше про електрифікацію міста, через QR-код на табличці електроопори можна дізнатися:

«16 травня 1896 року бургомістр Володимир Лучаківський зібрав засідання ради з 36 осіб на розгляд питання про будівництво у Тернополі центральної електростанції для електроосвітлення міста. На засіданні ради мали виступити з попередніми пропозиціями представники «Індустріальної електричної компанії з Женеви. На цій нараді було обрано делегацію з 11 осіб для введення подальших переговорів з Женевською компанією. Наступні засідання з доопрацюванням пропозицій компанії відбулися 19 травня і 27 серпня 1896 року. А у липні 1897 року міська рада уклала контракт з віденською фірмою «Естер Айзенбах Веркентсанштальт» на будівництво електростанції, електрифікацію й освітлення Тернополя. Міська влада надала фірмі 42-річну концесію на збудований об’єкт, а також зобов’язалася сплачувати 6000 корон щорічно за освітлення Тернополя 60-дуговими та 233 лампами розжарювання. Існуюче почасове освітлення вулиць обходилося у 5000 корон у рік. Уже в 1898 році на тодішній вулиці Кохановського (тепер Б. Хмельницького), неподалік від залізничного вокзалу, спорудили електростанцію. Тепер на цьому місці працює районна котельня. А будапештська фірма «Гонц і К0» здійснила будівництво електромереж».

Підготувала Анна Золотнюк.

Коментарі вимкнені.