Команда Януковича будує свої відносини із суспільством за моделлю «феодали – піддані»

Позитивом і водночас негативом назвав президент аналітичного центру “Відкрита політика” Ігор Жданов ту ситуацію, яку вдалося забезпечити новій команді за перший рік президентства Януковича.

«Стабілізація політичної системи в Україні, що позитивно, перетворилася водночас на монополізацію влади в руках глави держави, що є вкрай загрозливо, – констатував експерт. – Окрім управлінської вертикалі, яку через створення пропрезидентської більшості цілком природно поставлено під контроль Верховної Ради, підконтрольними стали і судова система, і правоохоронні органи, й спецслужби, що стало можливим внаслідок проведення судової реформи. Через вибори до місцевого самоврядування вдалося частково побудувати неприродну вертикаль з органів місцевого самоврядування, яка підпорядковується безпосередньо новій владі» .

Монополізована влада, за якої немає ані парламентського, ані суспільного контролю, зумовлює в Україні проблеми зі станом демократії, пояснив Ігор Жданов.
За словами експерта, сьогодні кардинальним чином змінилися відносини влади і суспільства. «В розвинутих країнах суспільство і влада діють як рівноправні партнери, нова ж владна команда генетично не сприймає такий тип моделі взаємин і будує свої відносини із суспільством за моделлю «феодали – піддані», – зазначив аналітик. – Влада діє здебільшого в закритому режимі, перетворившись на коток, який прагне досягти мети будь-якими засобами. Але така закрита система приречена на помилки, оскільки немає зворотного зв’язку з суспільством, що довели події, які розгорнулись навколо ухвалення Податкового кодексу».

Непокоять, зазначив експерт, і такі прояви діяльності нової влади, «як вибіркове застосування законодавства та політичні репресії проти опозиції». Ігор Жданов навів лише кілька останніх прикладів: «Перший – Чехія, надавши політичний притулок екс-міністру Богдану Данилишину, фактично підтвердила, що в Україні немає справедливого судочинства. Другий – після зустрічі голови Верховного суду Онопенка з главою держави, закривають справу щодо доньки Онопенка, звільняють з-під арешту його зятя – колишнього першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука. Це показовий приклад, який доводить, що правоохоронна система діє в абсолютно ручному режимі, – переконаний експерт. – Можна дати команду «фас» і тоді – за грати й доводити свою правоту. А можна домовитися з новою владою, і тоді дадуть команду «брейк», і ти опинишся на свободі, але за певні якісь поступки», – додав політолог.

Ігор Жданов переконаний, що в Україні наростають проблеми і зі свободою слова. Однак, як він зауважив, пов’язано це не лише з позицією влади, а й з самоцензурою журналістів, позицією власників медіа, зокрема великих телеканалів, які просто не хочуть сваритися з владою.

Але найбільше сьогодні хвилює те, наголосив Ігор Жданов, що нова команда знов підтвердила традицію попередників, прийшовши до влади без серйозних наробок. «Після втілення судової реформи ніхто не береться стверджувати, що в країні сформовано справедливий і доступний суд для громадян, – відзначив аналітик. – Податкову реформу, за якою малий і середній бізнес мав сплачувати за великий, більшість суспільства теж не сприйняли за реформу. Щодо адміністративної реформи, то вона досить суперечлива. Поки що результатом її є те, що вона однозначно знизила керованість управлінської вертикалі – тривають скорочення, люди в «підвішеному» стані, ніхто не займається серйозними речами, всі думають, чи залишаться вони на цій роботі, чи треба шукати іншу». Метою пенсійної реформи, на переконання Ігоря Жданова, має стати підняття пенсії громадянам, а не ліквідація дефіциту пенсійного фонду, як заявляють чільники влади. Задекларовані реформи не мають відповідних соціальних компенсаторів. Експерт упевнений, що проведення реформ за рахунок народу, приречене на провал.

Підсумовуючи, Ігор Жданов зазначив, що Україна перебуває сьогодні в транзитному стані, але не від авторитаризму до демократії, а розвернутому на 180 градусів напрямку – від неконсолідованої демократії до авторитаризму. Принаймні, як твердить експерт, певна частина президентської команди підштовхує главу держави в напрямку керованої демократії. Втім, Ігор Жданов впевнений, що Україна ще немає визначеного курсу і може зупинитися хоча б на цьому шляху і бути серед тих країн, які називають частково вільними або країни з неконсолідованою демократією.

Коментарі вимкнені.