Тимошенко втрачає позиції на Заході

Електоральні настрої населення України:  грудень 2010

З метою наближення результатів соціологічних досліджень до результатів партій, які вони отримують на виборах, усі наведені в релізі показники розраховані виходячи з відповідей респондентів, які мають намір взяти  участь у виборах.

Отже згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», якби вибори до Верховної Ради України відбувалися в середині грудня 26% опитаних однозначно взяли б у них участь, ще 38% скоріше взяли б участь. Активність щодо виборів Президента традиційно вища: якби вибори Президента України відбувалися в середині грудня 31% опитаних однозначно взяли б у них участь, ще 37% скоріше взяли б участь. Така відносно низька ймовірна явка з одного боку є наслідком низької явки на місцевих виборах у жовтні 2010, з іншого – передсвятковими настроями громадян.

Найбільш мобілізованими є виборці  КПУ, Свободи, Батьківщини та Партії регіонів.

Станом на середину грудня найвищу позицію у президентському рейтингу займає В.Янукович, якого підтримують 32% опитаних серед тих, хто взяв би учать у виборах, якби вони відбувались найближчої неділі. Другу позицію зберігає Ю.Тимошенко, яку підтримують 19,9%. С.Тігіпка підтримують 8,2%, А.Яценюка – 8%, О.Тягнибока – 5%, П.Симоненка – 3,4%, В.Кличка – 2,7%, В.Ющенка – 1,8%, А.Гриценка – 1,4%.

Іншого кандидата готові підтримати 2,1% опитаних, не підтримують жодного – 5,6%. Не визначились 9,1% респондентів серед тих, хто взяв би учать у виборах, якби вони відбувались найближчої неділі.

У рейтингу партій першість утримує Партія регіонів, яку підтримують 30% опитаних серед тих, хто взяв би учать у виборах, якби вони відбувались найближчої неділі.

Другу позицію зберігає Батьківщина, яку підтримують 19,6%.

Фронт змін підтримують 7,2%, Сильну Україну – 6,4%, Свободу – 6,2%, Комуністичну партію України – 4,8%. Усі зазначені вище політичні сили потрапили б до Парламенту, якби вибори до Верховної Ради України відбувались найближчої неділі. Також має шанси потрапити до парламенту Партія «УДАР» В.Кличка, яку підтримують 2,7% виборців.

Далі у рейтингу Наша Україна, яку підтримують 1,6%, Громадянська позиція А.Гриценка – 1%, Соціалістична партія України – 0,8%, Народна партія – 0,7% та Єдиний Центр В.Балоги – 0,6%.

Загалом інші партії готові підтримати 2,3% респондентів, не підтримують жодної партії – 7,4%. Не визначились 8,7% респондентів серед тих, хто взяв би учать у виборах, якби вони відбувались найближчої неділі.

Порівняно з аналогічним дослідженням, проведеним соціологічною групою «Рейтинг» у жовтні цього року, фіксуються наступні тенденції:

Рейтинги В.Януковича та Ю.Тимошенко стабілізувались на рівні 32% та 20% відповідно. Протягом останніх трьох місяців стабілізувався і розрив між політиками, який становить 10-12%, тоді як в середині року він становив від 20 до 30%. Завдяки мобілізації виборців рейтинг Батьківщини наблизився до рейтингу лідера.

За останні два місяці В.Янукович покращив свої позиції на Півдні та Центрі. Зберіг на Заході, Півночі та Сході. Ю.Тимошенко покращила позиції на Сході та в Центрі, погіршила на Заході.

Позиції А.Яценюка продовжують покращуватися (4,7% – у березні, 5,8% – у квітні , 5,1% – у червні, 5,2% – у вересні, 7,1% – у жовтні та 8% – у грудні).  Позиції С.Тігіпка продовжують погіршуватися (13,2% – у березні, 13,6% – у квітні, 13,2% – у червні, 12,8% – у вересні, 10% – у жовтні та 8,2% – у грудні).  У результаті на партійному рівні Сильна Україна (6,4%) вперше за останній рік поступилась третім місцем Фронту змін (7,2%) і ризикує поступитися четвертим місцем ВО Свободі (6,2%).

Продовжує зростати рейтинг О.Тягнибока (з 2,8% у жовтні до 5% у грудні) та ВО Свободи (з 4% у жовтні до 6,2% у грудні). Особливо ця тенденція характерна для Заходу, де рейтинг О.Тягнибока становить 17%.

Позиції КПУ залишаються стабільними (4,3% у жовтні проти 4,8% у грудні), що дозволяє розраховувати на місце в наступному парламенті.  Найбільший ріст рейтингу комуністів спостерігається на Донбасі.

За останні два місяці майже вдвічі покращила позиції партія УДАР В.Кличка (з 1,5% у жовтні до 2,7% у грудні). У президентському рейтингу В.Кличко  випереджає В.Ющенка, А.Гриценка та В.Литвина.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3%, для значень близьких до 30% – не більше 2,6%, для значень близьких до 10% – не більше 1,8%

Терміни проведення дослідження: 11 – 18 грудня 2010 р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська

Донбас: Донецька, Луганська

Коментарі вимкнені.