В Тернополі пластуни провели свій пісенний конкурс

За понад столітню історію світового скаутського руху і майже столітню історію української скаутської організації «Пласт» складено не одну сотню скаутських пісень.

Деякі з цих творів передаються від одного до іншого пластового (скаутського) покоління, та, на жаль, багато з них з роками втрачаються. Яскраві, самобутні зразки пісенної творчості скаутської молоді залишаються відомими лише певний час і, як правило, у досить вузькому середовищі. Майже невідомим цей жанр пісні є для широкої громадськості. Таким чином твори, що могли б зайняти гідне місце у духовній скарбниці нації, якнайкраще прислужилися б справі національно-патріотичного виховання підростаючого покоління, не мають можливості для публічного вираження.

Як приклад вдалого вирішення цієї проблеми є досвід сусідньої Польщі. На теренах цієї держави регулярно проводяться різного рівня (міські, окружні, загальнонаціональні) фестивалі скаутської пісні, які стають об’єктом уваги, захоплення і гордості не лише самих скаутів, а й величезної кількості громадян різного віку, органів державної влади та ЗМІ.

Реальним кроком до популяризації цього музичного напрямку став Всеукраїнський конкурс пластової (скаутської) пісні «Цвіт України і краса», що проводився цього року в рамках виконання Указу Президента України «Про заходи щодо сприяння розвитку пластового (скаутського) руху в Україні» і за кошти гранта Президента України для обдарованої молоді, який отримав голова Пласту м. Трускавець Олег Рега.

Проводився конкурс у м. Тернополі і зібрав кілька десятків пластунів і пластунок з усієї України, які представили на суд журі свої різні за стилем виконання, музичним супроводом та аранжуванням твори. Але всі пісні об’єднувало одне – їх виконують пластуни на різноманітних своїх заходах (в основному на пластових наметових таборах), їх написали для пластунів, або й самі скаути є їх авторами, а загальновідомі музичні твори у своєрідному виконанні і обробці пластунів набули особливого звучання. Більшість співаків створили навіть свій сценічний образ, який змінювався залежно від тематики виконуваного твору. Найпопулярнішим музичним супроводом пісень була, зрозуміло, гітара, хоча деякі виконавці акомпанували собі на бандурі, піаніно або користувалися цифровим записом музичної фонограми. Всі виступаючі мали серйозну підтримку залу, але все ж серед глядачів особливою симпатією, як показало SMS-голосування, користувався дівочий гурт «Сьоме небо» (Тернопіль). В цьому з глядачами повну солідарність мало і журі, яке присудило перше саме цьому колективу. З невеликим відривом (а точніше всього в один бал) друге місце посіло теж дівоче тріо – «Шимків & Гребеняк»(Тернопіль). Ще на чотири бали відстали від них львів’янки – квартет Таня Яблонська і гурт «Коліжанки». Ще журі особливо відзначило виступи тернопільської співачки Юлі Черхавської, а також хлопчачих колективів – «Двоє проти вітру» і «Хлопців з Луцька». Як відзначив під час нагородження голова журі, поганих пісень і співаків не було, були виконавці, які не врахували, що коли пісня просто супер звучить при ватрі на пластовому таборі, то на великій сцені зовсім інша акустика, умови виконання і відповідно звучання, також не всі виступаючі мали досвід саме сценічних виступів, у деяких (переможців у першу чергу) відчувалася добра професійна підготовка. Але ж і Конкурс проводився вперше, тому і зрозумілими були деякі помилки першого разу. А в результаті і журі і конкурсанти і глядачі були одностайні в одному – фестиваль пластової (скаутської) пісні відбувся у гарному гостинному місті, був чудово технічно оснащений, конкурсанти не відчували побутових незручностей, творчі можливості талановитої скаутської молоді нарешті знайшли свій вияв широкому загалу, тож і в наступні роки Конкурсу – бути!

Олег Рега, Тернопільський Пласт

Коментарі вимкнені.