Жінкам, у яких порушений менструальний цикл, важко завагітніти

Якщо тривалість циклу коротша за 22 дні чи довша за 35, варто проконсультуватися у гінеколога. Нерегулярний менструальний цикл може свідчити про проблеми з яєчниками, щитоподібною залозою чи наднирниками.

За тривалістю менструального циклу варто стежити і тим жінкам, котрі планують вагітність, і тим, у кого вже є діти, кажуть лікарі.

— У нормі менструації починаються у 12-13-річних, — розповідає тернопільський акушер-гінеколог Лада Рутецька. — Якщо у дівчинки не було менструацій до 15-ти років, матері варто повести доньку на огляд до дитячого гінеколога.

Менструальний цикл налагоджується протягом першого року після появи місячних, продовжує лікар. При цьому кровотечі зазвичай бувають нерегулярними — через місяць, а то й раз у три місяці. Їхня тривалість теж може коливатися — від трьох до десяти днів.

Регулюють менструальний цикл багато органів

— Коли цикл остаточно встановлюється, у різних жінок він триває від 22-х до 35 днів, — продовжує пані Рутецька. — При цьому рахують від першого дня початку менструації до першого дня наступної. Якщо менструації регулярні, неболючі, з помірними кров’яними виділеннями, а тривалість циклу коливається у цих межах — це не вважають порушенням. Якщо ж цикл коротший як 22 дні або довший ніж 35 — з візитом до гінеколога зволікати не варто.

Потрібно звертати увагу й на те, наскільки рясними є виділення, додає лікар. Їх зазвичай поділяють на три групи: слабкі, помірні та рясні. При помірних — виділення тривають 4-5 днів, і жінці вистачає на день 3-4 прокладки на 3-4 крапельки. Якщо виділення крові тривають довше п’яти днів і прокладки навіть на п’ять крапель доводиться змінювати що дві години, варто проконсультуватися у лікаря. Адже надто рясні виділення крові можуть свідчити про зміни в структурі матки.

Консультація потрібна й тоді, коли виділення крові тривають не довше як три дні, а тривалість циклу — 35-40 днів, додає гінеколог. Або — якщо менструації дуже болючі чи бувають раз на два місяці або навпаки — двічі на місяць.

— Регуляція менструального циклу — складний процес, — каже Лада Рутецька. — У ньому беруть участь багато органів. Це — щитоподібна залоза, яєчники, наднирники, гіпофіз, гіпоталамус і кора головного мозку. Тож при встановленні діагнозу, крім огляду в гінеколога й обов’язкових аналізів, потрібно буде пройти й ультразвукове обстеження органів малого тазу, щитовидки та наднирників. А також здати аналізи для визначення рівня гормонів у крові.

При нерегулярному циклі важко завагітніти

Якщо жінка не звертає увагу на порушення свого менструального циклу та не звертається до лікаря, згодом це може призвести до того, що їй буде важко завагітніти, застерігає акушер-гінеколог.

— У жінок із порушенням менструального циклу часто немає овуляції (вихід яйцеклітини з яєчника — прим. ред.). — пояснює лікар. — Отже, не завжди утворюється жовте тіло — тимчасовий орган, клітини якого виробляють гормон прогестерон. А він разом із гормоном естрогеном урівноважують одне одного. Коли естрогену достатньо, а прогестерон не утворюється в потрібній кількості, порушується гормональний баланс в організмі. Це може призводити до утворення доброякісних пухлин матки, розвитку аденоміозу (запальний процес — прим. ред.) та мастопатії — захворювання грудей.

А для жінок, які вже мають дітей, нерегулярний менструальний цикл стає ще одним джерелом стресу.

– Якщо місячні затримуються, жінка переживає, чи бува знову не завагітніла, – додає лікар. – У таких випадках призначають препарати, що регулюють цикл. Як правило, це комбіновані оральні контрацептиви.

А ще цю жіночу проблему можна отримати у спадок.

– Якщо проблеми з нерегулярними менструаціями були у матері, велика ймовірність, що їх успадкує і донька, – каже лікар. – Важливо й те, як протікала вагітність у матері, чи не зазнавала вона у цей час токсичних впливів, у тому числі — медикаментів

На тривалість циклу впливають і зовнішні чинники. Насамперед — токсичні впливи і стреси, що постійно повторюються. Якщо поодинокі стресові ситуації бувають і корисними, слугуючи “струсом”, який освіжає людину, то щоденні стреси — лише шкодять. Вони негативно впливають на діяльність усіх систем організму. Причому ендокринна система потрапляє під удар однією з перших. А саме вона має такий важливий вплив на жіноче здоров’я.

У нашому кліматі страждають щитовидка та яєчники

Впливають на регулярність менструацій і довжину циклу і так звані циркадні ритми — біологічний “внутрішній годинник” людини, продовжує лікар. Від такого “годинника” також залежать регуляція сну, поведінки, активності та харчування, виробництво гормонів, регенерація клітин та інші біологічні процеси. На тривалість циклу, як каже лікар, впливає і зміна клімату.

— В однієї з моїх пацієнток менструальний цикл повернувся до норми після того, як вона поїхала на заробітки в Італію, — розповідає Лада Рутецька. — Там для неї — досить сонця та йоду в повітрі та морепродуктах. Той клімат їй ідеально підійшов.

На Тернопіллі найчастішою причиною порушення менструального циклу є патології щитовидної залози та яєчників. Це спричиняють, зокрема, і наші природні умови. Загалом у більше я половини жінок, які звертаються за консультацією до гінеколога, менструальний цикл — нерегулярний.

Ірина Погоріла “20 хвилин

Коментарі вимкнені.