Георгієвські стрічки до святкування дня Перемоги не мають жодного відношення – Тарас Юрик

Георгієвські стрічкиРоль і місце соціальних мереж в житті, вже чи не кожного українця, є доволі значна. Спілкування, обмін інформацією, перегляд відео, прослуховування музики, стає частиною життя, люди ділять свій час на on-line (в мережі) і off-line («вживу»). Ми починаємо жити в мережі. В цьому контексті всі ми стаємо заручниками цілого ряду комерційних, політичних, ідеологічних стратегій. Одна із таких ідеологічних стратегій, яка доволі успішно реалізовується – це стратегія поширення георгієвських стрічок, які мали б уособлювати символ Перемоги. Хоча насправді, якщо спробувати розібратись з даною ситуацією, то стає зрозумілим, що насправді георгієвські стрічки до святкування дня Перемоги не мають жодного відношення. Якщо звернутись до російського варіанту Вікіпедії, в розділі «Георгиевская лента» , стає зрозумілим те, що георгієвська стрічка була геральдичним символом Російської імперської армії і після 1917-го року не використовувалась на жодній державній нагороді. А відповідно, сама стрічка жодного відношення до регулярних радянських військ чи до дня Перемоги, жодного відношення не має. Хоча є ще один цікавий історичний факт, про те, що так звана Російська визвольна армія (Русская Освободительная Армия — РОА) під керівництвом генерала Власова, якраз в своїй символіці використовувала георгієвські стрічки. А нам всім відома роль і місце РОА в радянській і сучасній російській історіографії.
Враховуючи все це, абсолютне засилля стрічок особливо в мережі «Однокласники» для мене є зрозумілим, особливо зважаючи на те, з якої країни родом дана соцмережа. Але зовсім не зрозумілим є те, що величезна частина українців на своїх профілях чіпають символи імперської Росії. Беручи до уваги неоімперську політику нинішньої Росії, поширення стрічок є маленькою частиною реалізації власної ідеології «Русский мир». В мене є пропозиція, щоб до дня Перемоги, ми УКРАЇНЦІ, запалили свічки пам’яті, тим українським героям, які боролись за свою країну, свою домівку, свою родину, незважаючи на чиїй стороні вони воювали. Героями для нас мають бути, як прості бійці Радянської армії, так і бійці Української повстанської армії. А в соціальних мережах давайте теж виставимо свічки пам’яті, які будуть символом, нашої пам’яті і нашої вдячності, цим мільйонам українських героїв.

Тарас Юрик, депутат міської ради

-1 thoughts on “Георгієвські стрічки до святкування дня Перемоги не мають жодного відношення – Тарас Юрик

  • 23:19 | 8.05.2012 о 23:19
    Permalink

    Георгієвські стрічки до святкування дня Перемоги не мають жодного відношення – Тарас Юрик
    День перемоги кого

  • 23:36 | 8.05.2012 о 23:36
    Permalink

    “Героями для нас мають бути, як прості бійці Радянської армії, так і бійці Української повстанської армії” – щира правда.

    • 00:14 | 9.05.2012 о 00:14
      Permalink

      згідна. кожен з них воював за своїх рідних

  • 23:45 | 8.05.2012 о 23:45
    Permalink

    З Святом Великої Перемоги Наші Ветерани!

  • 14:22 | 9.05.2012 о 14:22
    Permalink

    Автор, певно не вчився в школі і не вміє читати вікіпедію, або завзятий свободівець.

    Георгієвська стрічка використовувалася на медалі за перемого над Німеччиною, точніше не георгієвська, але так як вона послужила прототипом то її так називали.

    • 23:26 | 9.05.2012 о 23:26
      Permalink

      Гвардійська стрічка – не георгієвська, але совку чомусь тупо хочеться називати її георгієвською, яку востаннє використовувала РОА. А яким боком до неї Україна – невідомо.

Коментарі вимкнені.