На шкільних контрольних можна заробити мільйони

У Міносвіти розробили унікальне ноу-хау: звичайну шкільну контрольну можна перетворити на джерело мільйонних прибутків.

Журналісти спробували дослідити історію з дивними контрольними, які віднедавна повинні писати школярі.

Як розповів керівник відділу МОН України Сергій Дятленко, в цьому році видавництва “напевно що зініціювали цю роботу з розроблення завдань для проведення контрольних робіт у такому форматі”. Тобто, мова йде про те, що ініціатива розробки належить саме видавництвам, – пише ТСН.

За словами видавця Віталія Капранова, придумати нову систему контролю – це дуже зручний спосіб.

“Ну не знаю – придумати якісь обов’язкові контрольні, модулі, от люблять у нас.  І сказати – а тепер всі діти повинні обов’язково купить отаку-то книжечку. І цей момент відбувається ось цей чарівний момент коли гроші переходять із кишені в кишеню”, – розповів Капранов.

Віталій Капранов, який із братом-близнюком тримає власне видавництво, у такій схемі бачить великі можливості для корупції.  Фінансова формула лежить на поверхні. Кількість дітей, що мають скласти контрольні, за твердженням Міносвіти  2 з половиною мільйони , а отже це два з половиною мільйони потенційних покупців.

При вартості чотирьох комплектів “підручник-плюс-розв’язник” у 100 гривень, не складно підрахувати, яку максимальну суму можна витягти з кишень батьків . Максимально – чверть мільярда гривень

Наказ міністра Дмитра Табачника вигляд має цілком лояльний – департаменту середньої освіти доручають розробити рекомендації щодо контрольних, і надати орієнтовні завдання. А у готових рекомендаціях чорним по білому зазначено, за якими саме підручниками вчителям варто підбирати запитання.

У харківському видавництві, яке дістало замовлення на друк левової частки  контрольних, уже готують судові позови до журналістів, які звинувачують їх у змові з чиновниками Міносвіти. Але від кореспондента не приховали надзвичайну обізнаність приватного видавництва в усьому, що відбувається у стінах міністерства.

“Взагалі ідеї з контрольними не нова, і ідея проводити єдині контрольні роботи витала у стінах міністерства вже кілька років”, – розповів директор видавництва “Ранок” Віктор Круглов.

За версією видавництва, Міністерство освіти і науки оприлюднює наказ про проведення централізованих контрольних робіт. І враз автори друкарні представляють на суд відомства готові підручники.

У Міністерстві освіти, у свою чергу, стверджують що ініціювати такі контрольні, як цьогоріч, може будь-хто і будь-коли. І навіть отримати гриф міністерства. Але далі у відомстві вмивають руки.

Залишається незрозумілим, яким чином звичайна контрольна вишикувала в чергу і примусила купувати підручники чи не половину країни. Як заявили журналісту у Міносвіти після інтерв’ю, “дозволено все те, що не заборонено”.

Чому так спішно виникла ідея про контрольні – і хто, зрештою, збагатився на роздрукованих завданнях, – розказати журналістам 1+1 міністр освіти Дмитро Табачник не захотів. За його словами, не влаштовує канал.

Коментарі вимкнені.