В архіві – виставка, присвячена 140-річчю від дня народження Володимира Гнатюка

До 140-ї річниці від дня народження відомого фольклориста, етнографа, літературознавця в державному архіві Тернопільської області підготовлено виставку «Знавець перлин народних». Основою експозиції стали документи із особових фондів Володимира Гнатюка та Ігоря Ґерети.

В першому розділі виставки можна ознайомитись з документами та матеріалами, які висвітлюють життєвий та творчий шлях В. Гнатюка.

Велику групу становлять особисті та родинні фотографії.  Серед них – світлини Володимира Михайловича в дитинстві, зрілому віці, фото з дружиною, дітьми та батьками. На світлинах Гнатюк з багатьма вченими і діячами культури, зокрема з І. Франком, М. Коцюбинським.

Особливо цікавими в першому розділі виставки є листи В. Гнатюка до дітей. «Листи неймовірно цінні, бо вводять нас в атмосферу сімейних зв’язків В. Гнатюка», – писав відомий український вчений зі Словаччини, доктор філології Микола Мушинка, який передав оригінали листів на зберігання в держархів Тернопільської області.

Поряд розміщені прижиттєві видання творів В. Гнатюка та праці опубліковані в «Записках НТШ» та  «Літературно-Науковому віснику».

В окремий розділ виставки виділено документи про створення та діяльність етнографічно-меморіального музею Володимира Гнатюка у с. Велеснів Монастириського району.

Завершують виставку матеріали про вшанування пам’яті діяча.

Багатогранна діяльність Володимира Гнатюка мала широкий всеукраїнський та світовий характер. Його працьовитість та наполегливість здобули загальне визнання. І сьогодні його творчий спадок вивчають у Чехії й Угорщині, Польщі й Словаччині, Югославії і Росії, Румунії і Франції та інших країнах.

Коментарі вимкнені.