Гусятинський район – найактивніший на Тернопільщині

Протягом двох років в Україні впроваджувався проект «Громадська ініціатива на захист соціальних та економічних прав громадян». Його мета – об’єднати і навчити людей, які мешкають у сільській місцевості, як у майбутньому колективно працювати та розвивати свій край, – повідомляє ІНТБ.

Як каже директор проекту Володимир Купрій, у Тернопільській області найбільший інтерес щодо цього проекту проявила громада Гусятинщини.

Володимир Купрій, директор проекту: «Одна з наактуальніших проблем на сьогоднішній день – це необхідність працювати з громадянами і допомагати їм зрозуміти свої соціально-економічні права, необхідність їх відстоювання, допомогти сільським громадам здійснити планування своїх територій, планування територій, адже це – один із інструментів розвитку цих громад. Саме схеми планування територій громад або генеральні плани населених пунктів вони можуть піддати динаміці економічному зростанню тих чи інших територій. Особливо це стосується сільської місцевості».

Окрім Тернопільської області, учасниками проекту стали сільські райони Одеської та Хмельницької областей. Тамтешні люди проявили активність та виступили проти безсистемного роздавання земельних ділянок під так звані сільгосподарства, городи чи індивідуальне будівництво, оскільки навколо деяких містечок та селищ уже не залишилось земель комунальної чи державної власності.

Любов Паливода, президент Творчого центру ТЦК: «Поки самі громади не зрозуміють, що вони є хазяїнами цих територій і цих земель – ці території будуть розбазарюватися якимись поодинокими чиновниками чи кимось іншими. Найголовніше, щоб громади зрозуміли, що вони є хазяївами. І не дозволяли тим, кого вони обирають або кого призначають, розбазарювати їхнє добро».

Для учасників проекту організатори проводили тренінги щодо захисту економічних та соціальних прав громадян. Також найактивніші сільські ради отримали фінансову підтримку.

Степан Барна, депутат Тернопільської обласної ради: «Реалізація подібного проекту передбачає розширення повноважень громад. Тобто громада певного населеного пункту сама повинна визначати пріоритетні напрямки свого розвитку».

Проект «Громадська ініціатива на захист економічних та соціальних прав» фінансується Європейським Союзом.

 

Коментарі вимкнені.