У тернопільських артилеристів розпочався польовий вихід

На навчальному центрі «Біла», що поблизу Тернополя, сьогодні, 12 липня, розпочалася насичина бойова робота. У поле вийшов 2-й гаубичний артилерійський дивізіон 11-ї окремої гвардійської артилерійської бригади 13-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України. Впродовж п’яти днів, на польовому виході артилеристи цього підрозділу відпрацьовуватимуть бойове злагодження взводів.

Щодня, в ході занять, на певному тактичному фоні артилеристи, які тренуються на гарматі 2А65, виконуватимуть низку завдань. Під час тактичної підготовки вони відпрацьовуватимуть злагодження взводів в обороні та наступі. Зокрема, вихід з району зосередження, проведення маршу на рубіж розгортання, його рекогносцировку, зяняття-залишення рубежа розгортання, вибір і підготовку вогневої позиції до ведення вогню. На спеціальній підготовці воїни відпрацьовуватимуть індивідуальні та групові нормативи при озброєнні і на приладах, а на технічній підготовці – удосконалюватимуть знання з будови та тактико-технічних характеристик штатного озброєння та військової техніки, а також більш детальніше розглядатимуть комплектуючі приладів та спецобладнання. Крім того, оцінюватиметься робота особового складу командно-спостережного пункту й радіотелефоністів.

Польовому виходу дивізіону передувала ретельна підготовка. Зокрема артилеристи перевірили працездатність всіх механізмів гармат, оптичні прилади та засоби зв’язку. За словами командира 2-го гаубічного артилерійського дивізіону майора Валентина Козловця особовому складу створили належні умови для якісного проведення бойової підготовки.

– Напередодні на навчальний центр було доставлено навчально-матеріальну батарейну базу, обладнано польовий табір, пункти харчування особового складу, – повідомив майор Валентин Козловець.

Варто зазначити, що цей польовий вихід стане «бойовим хрещенням» для курсантів-третьокурсників академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, які прибули в Тернопільську артилерійську бригаду на стажування. Вони у Львові здобувають фах управління діями підрозділів артилерії, а у військовій частині стажуються на посадах командирів взводів. Для них випробування у польових умовах у військах та здобутий тут досвід стане у пригоді в подальшій службі.

Командир 11-ї окремої артилерійської бригади полковник Сергій Корнійчук зізнається, що багатьох із теперішніх третьокурсників військова частина вже через рік чекає у себе у якості молодих, проте з певним досвідом офіцерів, а тому до їхньої підготовки долучаються вже зараз також.

– Ми відпрацьовуємо два аспекти навчання майбутнього артилериста. Перший – це дії курсанта у складі підрозділу на первинних офіцерських посадах. Другий – фахова підготовка третьокурсника, – лаконічно зазначив полковник Сергій Корнійчук.

У військовій частині курсанти поглиблено вивчать командирські машини управління артилерійських підрозділів і потренуються на них. Під час стажування третькурсники самі управлятимуть на засобах зв’язку, настроюватимуть радіостанції, проказуватимуть зв’язок, працюватимуть на апаратурі прийому-передачі команд, на засобах розвідки, топогеодезичної прив’язки, розгортатимуть гірокомпас, визначатимуть орієнтирні напрямки тощо. Словом, вони самі повинні зрозуміти наскільки важливим у їхній справі є знання командирських машин управління.

Також, під час стажування, у тому числі і на польовому виході, курсанти вдосконалять на практиці артилерійські системи, що є на озброєнні у військовій частині.

Злагодження взводів відбуватиметься під керівництвом командирів батарей. Зокрема, воїни практично тренуватимуся у виконанні бойової роботи у складі артилерійських обслуг, відпрацьовуватимуть точність наведення гармат, проводитимуть розрахунки для стрільби з закритої вогневої позиції.

– Завершиться польовий вихід проведенням контрольно-комплексних занять у складі батарей, – повідомив майор Валентин Козловець. – А в останній день відбудеться тренування з управління вогнем вже у складі дивізіону.

Наступний польовий вихід дивізіону запланований уже на початок серпня, а до кінця липня випробування полем пройдуть також розвідувальний та перший гаубичний артилерійські дивізіони 11-ї бригади.

Василь Лабай
Фото автора

Коментарі вимкнені.