Тернополяни можуть поглянути у вічі американським президентам та робітникам

У Тернополі відкрилася виставка «Змальовуючи століття: 100 років фотографії», за підтримки Посольства США в України. Діятиме вона упродовж місяця, щодня, з 10:00 до 19:00, на другому поверсі ТВЦ «Атріум».

Тернополяни можуть поглянути у вічі американським президентам і шахтарям, дітям і домогосподаркам з іншого кінця світу зі світлин з Національного архіву США. Близько 70 чорно-білих та кольорових кадрів фіксують головні віхи історії Сполучених Штатів: від «Великої війни», початок котрій, до слова, поклав вистріл Гаврила Принципа саме 28 червня сто років тому, «ери проспериті», Великої депресії та нової світової війни до запуску космічних ракет.

Підприємець та меценат Тарас Демкура зізнається, що найбільшу увагу привернули портрети чорношкірого борця проти расизму:

DSCN7559

– Я знайомий з історією Мартіна Лютера Кінга: як дійсно одна людина може підняти тисячі і тисячі людей, щоб відстояти свою ідею, свою філософію. Та, звичайно, сьогодні дуже актуальними є фотографії з військових часів. Я впевнений, що дуже скоро ми зробимо виставку фото із Майдану, і з тих подій, що зараз на Сході, адже це також вже наша, на жаль, кривава історія.

DSCN7555

У Тернополі фотовиставка стала можливою завдяки знайомству пана Тараса із керівниками благодійного фонду Підгорецького замку, спільно з якими вже проводили кілька подібних акцій.

 – Для мене дуже визначна подія, що вчора було підписано угоду про асоціацію, і таким культурним заходом ми ніби святкуємо цей знаменний крок. Зараз, коли ми йдемо в Європу, в Євросоюз, важливо, як нас сприймуть. В Європу ми маємо прийти дійсно, як  сильна нація. Нам потрібно цікавитися західною культурою, і саме в американців можна повчитися, як вони люблять свою країну. У нас є ще багато речей, про які Європа не знає, бо у нас багата культура, але її треба пропагувати, – ділиться думками Тарас Демкура.

DSCN7560

Марія Богданович, Тернопільська липа, Фото автора

Коментарі вимкнені.