У Тернополі можуть провести місцеві вибори одночасно з парламентськими

Перевибори до Тернопільської обласної ради відбудуться одночасно з парламентськими виборами.

Таку пропозицію висловив під час відвідин Тернопільщини президент України Віктор Янукович.

Теперішній склад облради сформований під час дочасних виборів в березні 2009 року. В 2010 році виборів до цієї ради не проводили. Однак зараз в облраді знову патова ситуація. Свобода, яка мала найбільшу кількість мандатів, втратила 14 осіб – в результаті останніх місцевих виборів вони стали депутатами інших рівнів. Обласна ТВК не вводить нових „свободівців” до влади. Голова облради Олексій Кайда заявив, що поки цього не буде зроблено, він не скличе жодну сесію. Після цього в області заговорили про можливі дочасні вибори.

Сам Кайда сказав, що нічого не чув про можливі перевибори.

„Зараз я б не хотів про це говорити. Облраду нема за що розпускати. Закон ми не порушували. Сесія має відбуватися не рідше одного разу на квартал – от в першому кварталі я її провів. Тепер маю час до кінця червня. Написав звернення в ЦВК про бездіяльність обласної комісії. Її голова або нефаховий, або має упередження – завжди знаходить повно причин щоб не працювати. Якщо ЦВК не відреагує – писатиму в Верховну Раду, до президента”, – пояснив він.

В Партії регіонів заперечують перемовини з президентом про дочасні вибори.

„Це напевне Віктора Федоровича хтось неправильно зрозумів. Президент у внутрішні справи області не втручається. Він як і ми надіємося, що в облраді є розумний голова, який не буде дестабілізовувати ситуацію. Це ж не правильно, коли людина такого рівня ультиматуми ставить”, — зазначила керівник фракції Партії регіонів в облраді Ярослава П’яла.

В той же час тернопільський політичний експерт Ярослав Чорнозуб вважає, що перевибори цілком можливі.

„Час коли “Свобода” одноосібно керувала в раді завершився. Тепер „золота карта” в Партії регіонів. Без їхньої волі жодне рішення в раді пройти не може. От вони і шантажують „свободівців” тим, що не вводять їхніх депутатів до облради – очевидно мають вплив на ТВК. Цілком можливо, що така „коломийка” буде крутитися в облраді до парламентських виборів, а разом з ними проведуть і вибори до обласної ради. Враховуючи те, що в 2010 вибори до неї не проводилися – вона випала з загальної системи. Для влади вона – рудимент”, — розповів він.

Проте експерт не виключив можливості, що „свободівці” таки доб’ються введення своїх депутатів.

Gazeta.ua

Коментарі вимкнені.