Тернопільщина рекордна

Під час підсумкової прес-конференції, голова Тернопільської обласної державної адміністрації Валентин Хоптян зауважив, що 2011 рік став особливо успішним для агропромислового комплексу Тернопілля.

«Цьогорічним здобутком став рекордний, вперше за час існування Тернопільщини, вал зернових – близько 1,9 млн тонн, а це майже на 50% більше за минулорічний показник, – розповів Валентин Хоптян. –  При цьому середня урожайність збільшилась до минулого року на 12,8 центнери з гектара і становить понад 40,5 центнерів з гектара, а в окремих господарствах сягнула європейського рівня – 80 – 90 ц/га».

Керівник області наголосив, що сьогодні в області є позитивні результати у буряківництві – в 2011 році на Тернопіллі зібрано 1,9 млн тонн цукрових буряків, що на  22% більше, ніж минулого року. Суттєво, на 50%, збільшено валовий збір картоплі. Показник якого сягнув 1 млн 247 тис. тонн.

«Президент України Віктор Янукович неодноразово наголошував, що ми маємо навчитися і вирощувати рекордні врожаї, і зберігати врожай максимально довго, – сказав Валентин Хоптян. –  «Ключ до успіху – інфраструктура: елеватори, сховища, які відповідають європейським стандартам», – вважає Глава держави».

Цю думку підтримують й аграрії Тернопільщини – загалом в області збудовано шість нових елеваторів, з яких в поточному році введено в експлуатацію чотири – загальною потужністю 194 тис. тонн.  Введено в дію  три  сучасні  картоплесховища  потужністю 37,5 тис. тонн,  два овочесховища на 1,5 тис. тонн.

«Ще одне доручення Президента України стосується розширення обсягів залучення інвестицій у галузь тваринництва, – наголосив голова ТОДА. –  На виконання цього завдання в області реалізується 15 інвестиційних проектів з будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів загальною потужністю 5,8  тис. голів корів, 195 тис. голів свиней, 740 тис. голів курей. Аграрні підприємства наростили виробництво м’яса майже на 33%, молока – на 7,6%, яєць – майже на 11%».

Вперше на території області впроваджено виробництво альтернативних видів пального. Змонтовано і запущено лінію  з виробництва біоетанолу  потужністю 66 тис. тонн в рік.

Розпочато реалізацію проекту із будівництва оптового сільськогосподарського ринку площею 11 га.

Коментарі вимкнені.