Здорожчання овочів та фруктів набирає обертів
Вартість плодоовочевого кошика українського споживача за минулий тиждень збільшилася ще на 2,7%, тобто ціни, незважаючи на їх вже рекордно високий рівень, росли ще швидше, ніж тижнем раніше. Таким чином, з початку березня плодоовочева продукція вже подорожчала на 12%. Про це свідчить плодоовочевий індекс проекту “АПК-Інформ: овочі і фрукти”.
За словами експертів, якщо тижнем раніше зростання цін відбувалося виключно за рахунок традиційних овочів борщового набору, то минулого тижня ціни виросли на усі основні види плодоовочевої продукції, включаючи тепличні овочі, що дешевшали останнім часом. Більше за інше подорожчали фрукти, переважно за рахунок чергового стрибка цін на яблуко, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.
Запаси вітчизняного яблука на ринку, незважаючи на рекордний урожай, практично вичерпані, тому подальше зростання цін було потрібне для того, щоб стимулювати імпорт яблука в країну, стверджують фахівці. За їх даними, зниження запасів яблука в Україні цього сезону було зумовлене хорошим внутрішнім попитом і активним експортом яблука в Росію, проте останній стрибок цін робить продажі на внутрішньому ринку привабливішими.
Відмітимо, що найбільше минулого тижня виросли ціни на тепличний огірок – відразу на 33%. Такий стрибок цін був зумовлений різким ростом попиту на цей товар і збільшенням експортних відвантажень. Серед інших товарів, що різко подорожчали за тиждень, був столовий буряк. Продовжували також рости ціни на моркву, що привело до різкого зниження їх експорту.
Коментарі вимкнені.