На грані двох світів, – Лілія Мусіхіна

Той, хто поставив нас на грані двох світів, мабуть, вирішив, що народу, сильнішого за нас нема.
Постійно терпіти навалу ворогів, від початку часів чинити супротив… Так історично склалось, що в межах однієї держави зіштовхнулись, немов зустрічні хвилі, два типи мислення – східний та західний, дві культурні традиції, а часом мені здається, чи навіть не дві цивілізації…
Східний тяжіє до традиціоналізму, боїться змін та новаторства. Зазвичай він спокійно мириться із тиранією, приймає все, що відбувається, як фатум і живе з ним. Головне для східного типу мислення – «Нехай хоч так, аби не гірше»… Не виділятись із натовпу, не брати на себе відповідальності. Мовчати і терпіти… Людина – частинка роду і суспільства, сама вона нічого не вирішує, для них характерне прагнення до авторитаризму: одні керують, інші – коряться. Гаслом, здається, можна б обрати фразу з вірша Стуса: «Терпи, терпи – терпець тебе шліфує…» Погано лише те, що однаково охоче терплять і труднощі на шляху до мети, і окупацію, і зло, і неправду… Більше того, коли бачать сильнішого «господаря», який обіцяє дати більше – з радістю приймають його умови і зрікаються всього, чим жили раніше.
Західний тип – протилежний. Новаторство. Повна відсутність авторитетів, волюнтаризм та прагнення до повної свободи, індивідуалізм. Слабким місцем може бути керування принципом – «Нехай гірше, аби інше». Вічний пошук і вічний рух. Вічні революціонери, бо в більшості, цитуючи Франка, в грудях «дух, що тіло рве до бою».
І от ми, маючи у межах однієї держави перше і друге, вимушені постійно шукати компроміс. Наша біда в тому, що ми часто відмовляємось бачити позитивні якості один одного і нашу різноманітність використовувати як перевагу, а не причину для взаємних звинувачень. Ворог знає про це і шукає в цьому вигоду для себе – роз’єднати, розсварити, виставити одних протии інших…
Як зробити нашу біду нашою перевагою? Як об’єднати всіх у боротьбі з реальним ворогом – хитрим, підступним, розумним, багатоликим і сильним?..
Якщо ми придумаємо, як це зробити – станемо сильнішими. Станемо мудрішими.
Переможемо.

Коментарі вимкнені.