Чим займається прокуратура області та Тернопільська обласна рада буде перевіряти Генеральна прокуратура

Верховна Рада України сьогодні, 4 листопада підтримала депутатський запит народного депутата України Василя Деревляного щодо невжиття заходів і ненадання прокурором Тернопільської області Мельничуком І.І. відповіді на депутатське звернення про перевірку надходження та використання Тернопільською обласною радою 5 млн. 401 тис. 36 грн. Ці кошти, за рішенням суду, приватне підприємство «СЦ-Сервіс-Центр Стрий» зобов’язане було сплатити як неустойку, – повідомляє прес-служба ВО “Батьківщина”. 

Запит адресували Генеральному прокурору України Пшонці В.П.

Зокрема, у запиті йдеться:

«У 2007 році Львівський апеляційний господарський суд розглядав апеляційну скаргу ПП „СЦ-Сервіс-Центр Стрий” на рішення господарського суду Тернопільської області від 21.09.2006 року у справі №1/151-3079, яким за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Тернопільській області розірвано договір купівлі-продажу Тернопільського аеропорту від 09.06.2006 року і стягнуто з відповідача неустойку в сумі 5 млн. 401 тис. 36 грн.

Львівський апеляційний господарський суд своїм рішенням залишив рішення господарського суду Тернопільської області без змін. Таким чином, Тернопільський аеропорт залишився у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, а ПП „СЦ-Сервіс-Центр Стрий” зобов’язане було сплатити на користь Тернопільської обласної ради в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Тернопільській області зазначені кошти, і які мали б надійти у бюджет Тернопільської області.

У зв’язку з цим, мною було направлено прокурору Тернопільської області Мельничуку І.І. депутатське звернення за № 108-к від 21.07.2011 року щодо перевірки сплати ПП „СЦ-Сервіс-Центр Стрий” неустойки, надходження цих коштів до обласного бюджету, а також встановлення на які цілі вони були використані.

У проміжній відповіді обласної прокуратури (лист № 05/3/2 -511-10 від 26.07.2011 року, який мені не було направлено поштою за адресою у м. Києві, а лише 02.11.2011 року надано моєму помічнику-консультанту особисто в руки, який за моїм доручення звернувся до прокуратури у зв’язку з відсутністю відповіді на звернення вже понад три місяці) зазначено, що звернення направлено до Головного управління юстиції у Тернопільській області.

Із відповіді Головного управління юстиції у Тернопільській області (лист № 0125/14-01-33 від 05.08.2011 року) мені стало відомо, що в ході примусового виконання наказу Господарського суду Тернопільської області № 1/151-3079 від 08.10.2007 року про стягнення з ПП «СЦ-Сервіс-Центр Стрий» на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по Тернопільській області перераховано частково заборгованість у розмірі 460 тис. 925 грн. 48 коп. Такий же лист надійшов і у прокуратуру Тернопільської області.

Проте, прокуратура Тернопільської області, після надходження у прокуратуру листа Головного управління юстиції, відповідь мені на моє депутатське звернення № 108-к так і не надала (а у зверненні окрім перевірки сплати ПП „СЦ-Сервіс-Центр Стрий” неустойки, також зазначено і щодо перевірки надходження коштів до обласного бюджету, а також встановлення на які цілі вони були використані). Тобто, прокуратура повинна була б встановити чи надійшли до обласного бюджету вже перераховані кошти у розмірі 460 тис. 925 грн. 48 коп., на які цілі вони направленні, чи відсутні при цьому порушення. А також встановити чи вживаються Головним управлінням юстиції у Тернопільській області, державним виконавцем, Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Тернопільській області, Тернопільською обласною радою, згідно чинного законодавства України, усі необхідні заходи щодо виконання вказаного судового рішення та забезпечення надходження коштів до бюджету.

Як висновок, те що мені не було надіслано проміжної відповіді, а також фактично невжиття заходів та ненадання остаточної відповіді свідчить про ігнорування прокурором Тернопільської області мого депутатського звернення, ігнорування законних вимог, зазначених у ньому. І це в той час, коли обласний бюджет не забезпечує у повному обсязі належного фінансування освіти, охорони здоров’я, соціального захисту громадян».

Таким чином, Василь Деревляний, у своєму запиті, висловив вимогу щодо перевірки стану виконання рішення суду, яким зобов’язано ПП «СЦ-Сервіс-Центр Стрий» сплатити неустойку в сумі 5 млн. 401 тис. 36 грн.

Водночас Генеральна прокуратура повинна встановити причини бездіяльності прокуратури Тернопільської області та здійснити перевірку діяльності Тернопільської обласної ради й органів ДВС, щодо вжиття усіх відповідних заходів для отримання коштів.

Коментарі вимкнені.