Надал з освітянами прийшов в облраду «вибивати» гроші

Борг уряду перед бюджетниками Тернопільщини зараз складає 40 мільйонів гривень.

Активне обговорення викликало включення в порядок денний Тернопільської облради питання «Про внесення змін до обласного бюджету на 2011 рік». Цим рішенням депутати мали розділити кілька десятків мільйонів гривень, які надійшли з Держбюджету на зарплату освітянам.

Проект рішення ОДА надала у ввечері перед сесією. На засіданні постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань бюджету депутати не досягли спільної думки щодо розподілу дотації з держбюджету, тому питання «Про внесення змін до обласного бюджету на 2011 рік» пропонувалось перенести на позачергову сесію. Річ у тім, що в проекті рішення одним районам передбачалися суми, які повністю ліквідовують заборгованість, іншим лише на кілька відсотків.

Серед «обділених» опинився і Тернопіль. Саме це стало причиною появи в сесійній залі міського голови Тернополя Сергія Надала та групи педагогів. Частина освітян з прапорами залишилася під стінами будівлі облради.

Сергій Надал на тому, що оскільки уряд не виконує свої зобов’язання перед бюджетниками, дотація має бути розподілена пропорційно між усіма районами та містом Тернопіль.

За словами голови обласної ради, бюджетникам краю на заробітні плати не вистачає 40 мільйонів, а субвенція прийшла у розмірі 19 мільйонів, 21 мільйон боргу так і залишається.

Від вчителів, які у зв’язку із невиконанням урядом зобов’язань перед бюджетниками (заборгованістю із виплати заробітної плати) пікетували обласну державну адміністрацію, у сесійній залі виступила голова профспілки працівників освіти та науки Тернополя Валентина Кухар. Вона підкреслила, що місто зробило все для того, щоб галузь освіти в обласному центрі успішно працювала. Проте уряд щороку систематично недофінансовує галузь. Так на заробітну плату вчителів кошти закладаються лише на десять місяців. Виступаюча закликала депутатів направити кошти державної субвенції до міського бюджету, щоб повернути вчителям зароблені ними гроші .

Голова обласної ради Олексій Кайда наголосив на тому, що суттєве збільшення сум на утримання центральних органів влади та депутатського корпусу Верховної Ради України за рахунок недофінансування медицини, освіти, урізання пільгових виплат соціально незахищеним верствам населення – злочинна практика нинішньої влади.

Однак досягти консенсусу депутати так і не змогли. Після обговорення було вирішено дати протокольне доручення бюджетній комісії та головному фінансовому управлінню ОДА здійснити розподіл 19 мільйонів гривень, що надійшли із державного бюджету, пропорційно усім районам та місту Тернополю.

І навіть після цього як ці гроші поділять борг уряду перед бюджетниками Тернопільщини залишається у розмірі 21 мільйон гривень

-1 thoughts on “Надал з освітянами прийшов в облраду «вибивати» гроші

  • 19:20 | 16.12.2011 о 19:20
    Permalink

    оце класно Надал вставив обласну раду. прийшов сам з вчителями. тепер всім Ясно, що проблеми з зарплатами – то не від мера

Коментарі вимкнені.