Німецькі школярі тиждень їстимуть у Тернополі українські вареники та борщ

Талантами юних тернополян насолодилися німецькі гості. Концертною програмою учнів і вчителів з Федеративної республіки зустрів колектив Тернопільської спеціалізованої школи №3. Такі візити, розповідає директор навчального закладу Степан Дудяк, традиційно відбуваються в рамках Днів Європи в Україні. Часто членами іноземних делегацій є і високопосадовці.

Степан Дудяк, директор школи: «Минулого року в рамках такого ж святкування Днів Європи була не тільки делегація учнів, щоправда – гімназистів старших класів. Ми навіть запросили – і приїхав Надзвичайний іПовноважний Посол Німеччини в Україні. Ми йому і цього року надіслали запрошення. Він відгукнувся, подякував, але сказав: «Якщо будуть такі можливості»».

Німецькі школярі з радістю відгукнулися на запрошення українців. Краще пізнати нашу країну та народ іноземцям допомагає проживання в родинах тернопільських школярів. Обрати собі сім’ю німці могли ще за декілька місяців до зустрічі. Як українським, так й іноземним школярам роздали електронні адреси один одного. Листуючись із кожним, діти самі вибирали, де проживатимуть.

Гімназист із міста Фехельде Домінік Пфафф прийомом у тернопільській родині залишився задоволений. Каже, що вже встиг скуштувати український борщ та вареники.

Домінік Пфафф, учень гімназії м. Фехельде (Німеччина): «Мені дуже сподобалося тут, в Україні. Я вже другий день – і вже багато чого побачив. Дуже сподобалися тутешні люди – вони завжди дуже дружні та готові допомогти. Ще хотів би побувати в столиці України, Києві, і також пережити якісь нові почуття, які я не переживав у своїй країні».

Уже 16 років співпрацює з українськими освітянами викладач німецької гімназії Штефан-Алєксандр Шухманн. Але з нашою державою його пов’язують, перш за все, родинні стосунки – має дружину українку. А в Тернопільській школі №3 Штефан колись ще й викладав.

Штефан-Алєксандр Шухманн, учитель гімназії м. Фехельде (Німеччина): «Я тоді мав 6-й клас, і вони були такі худенькі-худенькі діти. Я думав, що вони з 4-го класу. Вони дуже були смішні і любили трохи жартувати зі мною. І троє хлопчиків завжди гралися зі мною. Спочатку було трохи не так, а потім навіть було сумно, коли одного з них не було, бо захворів. Я дуже полюбив цей клас. Дуже добре було».

Тижневе перебування німецьких гімназистів в Україні обіцяє бути насиченим. Спершу їх зустріли та ознайомили з буденним і святковим життям учні третьої тернопільської школи. Далі іноземним гостям влаштують екскурсії Львовом і покажуть столицю України. Делегація Тернопільської школи №3 поїде в німецьке місто Фехельде 24 серпня цього року, – повідомляє ІНТБ.

Коментарі вимкнені.