У Тернополі два десятки молодих людей провели ніч у камерах колишнього слідчого ізолятора НКВС

Зо два десятки молодих людей провели ніч у камерах колишнього слідчого ізолятора НКВС у Тернополі. У тамтешньому музеї політв’язнів і репресованих провели акцію “Доба в УПА”. Охочі відчули на собі, що переживали повстанці, які потрапляли у полон до чекістів.

Жодних засобів зв’язку. Сімнадцятеро добровольців, серед яких четверо дівчат, усе здають на вході до музею. Молоді люди переодягаються у повстанські однострої. Йдуть до реконструкції криївки. Тут усе наближене до реальності. Стіни оббиті грубим деревом. На столі автентичні друкарська машинка, гасова лампа, кулемет. Музейники розповідають, як створювали свої сховки бійці УПА.

Музейник: “Ось ця криївка – побудований вхід через криницю, вода була нижче, витягувався камінь і хлопці спускалися тими відрами… Ще одна криївка – під житловим будинком, має два входи. Один із входів просто під собачою будкою, так входилось в криївку”.

Провести добу в УПА, запевняють учасники акції, виявилося нелегким випробуванням. На них чекали фізичні й психологічні навантаження. Молодих людей утримували в одиночних камерах і водили на допити слідчих НКВС.

Учасник акції: “Зараз перебуваю в камері-одиночці. Мало місця. Стіни давлять, потолок давить, ефект страху присутній, але з моральної точки зору я розумію, що мені перебувати легше, ніж у часи війни, політичних переслідувань…”

Учасник акції: “Нам розповідали, як катували людей, як їх вбивали. Тут відчутні ці враження. Дуже цікаво. Хочу відчути ці емоції, як колись інші люди відчували це на собі”.

Організатори кажуть – звичайними музейними експозиціями сучасну молодь не здивуєш. Інша річ – коли людина сама перетворюється у полоненого повстанця.

Василь Мудло, комендант акції “Доба в УПА”: “Коли ти в цьому взяв участь, тоді ти розумієш, як це було. От чуєш – “сидів в камері”. Ну і що? А якщо ти це відчуєш на своїй шкірі, що таке сидіти в камері, переживати ці відчуття, думки, бо коли себе залишають наодинці – не знаєш, що з тобою будуть робити – це важке випробування для молоді”.

“Добу в УПА” в тернопільському музеї політв’язнів та репресованих провели вперше. Організатори обіцяють зробити такі акції традиційними, повідомляє 5 канал.

Коментарі вимкнені.