В Україні збиратимуть підписи проти приватизації Почаївської лаври

Почаївську лавру можуть передати у власність православній церкві Московського патріархату. Цьому дасть підставу законопроект 9105 “Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації” (щодо виключення із Переліку будівель Почаївської лаври). Депутат Тернопільської облради Степан Барна каже, закопроект дозволить конфесії, яка зараз користується Почаївською лаврою, приватизувати її. Визначили навіть ціну, за яку зможуть викупити святиню, повідомляє він, – один мільйон, сто сорок тисяч гривень.

– Одна ікона тільки, чудотворна ікона Почаївської Божої Матері, яка там знаходиться, оклад на ній ще в радянський період десь 70-х років вартість в 9,5 мільйонів. Сьогодні, якщо проходить переоцінка, то це в районі півтори сотні мільйонів доларів одна вартість тільки ікони, – розповів ТВ-4 настоятель Свято-Троїцького духовного центру ім. Данила Галицького отець Анатолій ЗІНКЕВИЧ.

Отець Анатолій Зінкевич зазначив, в Почаївській лаврі ведуть відверту проросійську політику. Тут відмовляють у сповіді та не приймають записок від вірян інших конфесій. Приватизація Московським патріархатом Почаївської лаври призведе до міжконфесійних конфліктів, вважає отець Анатолій.

– Закцентувати увагу на протистоянні людей: більш патріотично налаштованих, менш патріотично налаштованих, антипатріотично налаштованих і повернути 90-ті роки, де люди починали битися… те друге, третє, п’яте, де можна було просто робити таке осине свого роду гніздо, – говрить отець.

 

З дві тисячі першого року споруди Почаївської лаври були у складі історико-архітектурного заповідника. Рішенням, яке прийняв Уряд України у дві тисячі четвертому році, споруди лаври передали в безкоштовну оренду на сорок дев’ять років монастирю Української Православної Церкви Московського Патріархату. Депутати Теропільської облради неодноразово зверталися зі зверненнями до глав держави, аби скасувати це рішення. Сьогодні ж в законопроекті 9105 йдеться не про оренду, а про приватизацію споруд. Депутат облради Степан Барна вважає, якщо закон приймуть, Почаївська лавра перстане бути культурним центром українців.

 

Передбачається реконструкція низки споруд, яка може просто зашкодити цій цілісності історичної і архітектурної, яку має Почаївська лавра. Вона має багатостолітню історію.

Аби не допустити приватизації святині розпочнуть всеукраїнський збір підписів, звернуться за підтримкою до глав церков різних конфесій. Проти приватизації виступають міськради і райради області та громадські організації.

– Вже є рішення Чортківської районної ради про недопущення приватизації Почаївської лаври, Тернопільської міської ради і зараз готуються ще кілька сесій районних і міських рад, – розповідає  депутат Тернопільської обласної ради Степан БАРНА.

Є звернення на ім’я голови комітету Верховної ради України низки громадських, наукових організацій з приводу того, щоб недопустити приватизації Почаївської лаври.

Коментарі вимкнені.